• 33

Kako Srbin štedi struju u Nemačkoj, a kako u Srbiji: Proveravali smo osnovne stavke

Štedeću, ali ne iz straha od visokog računa, nego iz straha da neće biti struje

  • 33
Struja sijalica štednja struje Foto: Shutterstock

Energetska kriza pogađa čitav svet, pa mnoge zemlje izdaju preporuke i mere za uštedu električne energije i gasa. I Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je donelo predloge za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

U dokumentu, objavljenom na zvaničnom sajtu resornog ministarstva, između ostalog su navedene ove četiri preporuke koje bi domaćinstva u Srbiji trebalo da usvoje, a tiču se uštede na toploj vodi, rashladnim i grejnim uređajima, uštedi kod mašina za pranje veša i suđa, kao i uštede energije prilikom pripremanja hrane.

Slične preporuke izdate su i u Nemačkoj. Još početkom avgusta u pokušaju da uštedi energiju, grad Hanover na severu Nemačke odlučio je da topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku u javnim zgradama ili u tuševima u bazenima, sportskim halama i teretanama...

Građani gledaju da uštede na sve moguće načine i strahuju kako će biti kada zima dođe, jer misle da neće moći da se ogreju.

Srbi koji žive u Nemačkoj trenutno nisu u velikoj panici. Kažu da su devedesetih na Balkanu svašta preživeli, pa im ni restrikcije ne bi bile novost, ali da svakako čine sve da pomognu energetskom sektoru da opstane.

- Ne strahujem toliko od visokih računa, koliko od isključenja struje. Već sam jednom to prošao u životu kod nas, i naravno da nemam lepo iskustvo - kaže za Telegraf Biznis D. N. koji živi i radi u Nemačkoj.

kuvanje, šporet, ringla, šerpa,Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Sada je, kako kaže, više nego ranije počeo da gasi svetla po kući.

- Počeli smo od običnih stvari, koje nam ne remete dnevnu rutinu, ali mogu da pomognu pri uštedi. Ukoliko ne sedimo u nekoj sobi obavezno gasimo svetlo ili televizor. Počeli smo i da izvlačimo punjače za mobilni iz struje. Klima uređaj više ne uključujemo, osim ako nije baš neizdrživo vruće - kaže naš sagovornik.

Ističe da nikakve zvanične preporuke još nisu dobili, ali da je svestan da jesen i zima mogu biti veoma izazovni, pa je i naš sagovornik i sam rešio "preventivno da štedi".

- Znam da gase javnu rasvetu, da više nema tople vode u javnim ustanovama. Mi smo skratili recimo tuširanje, ne punim više kadu... Ništa još nije stiglo zvanično kao preporuka ili mera, ali neću to ni da čekam. Samo se nadam da će ova situacija da se smiri uskoro, inače će zima biti žestoka - kaže naš sagovornik.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ris

    31. avgust 2022 | 22:49

    Ne treba da se štedi, recite vi nama gde je naš ugalj? Kolubara, Soko, Štavalj, Resava, krepoljin? Zašto je naš ugalj poskupeo duplo? Jel zbog rata u Ukrajini? Zašto su drva 12 hiljada? Jel su to naša drva ili su iz Ukrajine, zašto je pelet 45 hiljada? Jel i on iz Ukrajine? Mnogo laži i mnogo manipulacije ovim narodom????

  • Darija

    31. avgust 2022 | 23:11

    Struju štedim od kad znam za sebe, zato što je plaćam. Niko nije lud da ostavi upaljenu rernu dva dana zato što mu je mrsko da je isključi. I naravno da neću izaći iz kuće a staviti sve uključeno. A to što struje nema nismo mi potrošači krivi, niti Rusi, niti bilo kakva kriza u svetu. Krivo je ministarstvo energetike i EPS, neka nam daju objašnjenja zašto EPS ima 40% viška zaposlenih, koliko troše na sponzorstva, službena putovanja, koliki im je vozni park, ko je uzeo pare za nove brojače da bi nakon mesec dana stavljali druge jer ovi nisu bili u funkciji, itd, itd. Pogledajte imovinu bivšeg direktora Grčića i sve će vam biti jasno. I koliko u EPS-u ima elektroinženjera a koliko čak i bez srednje škole?

  • Mrki

    31. avgust 2022 | 22:14

    Koja, bre, štednja više? Dajte nam odgovore, zašto nemamo uglja, zašto kopovi nisu otkriveni, zašto niko nije odgovarao za havariju u Obrenovcu koja nas košta preko milijardu evra, zasto nije obavljeno proširenje skladista gasa, koliko nas kosta skladistenje u Madjarskoj...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>