• 1

Elektrane predložile mere: Ovako planiraju da smanje potrošnju energije

Kako je naveo Basta, među predloženim merama su da se obezbedi stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i alternativne energente

  • 1
Tople probe u Beogradu, grejanje, Goran Vesić, Aleksandar Antić, JKP "Beogradske elektrane" Foto: Skupština grada Beograda

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koji su upućeni na saglasnost upravi Grada Beograda.

To je rekao direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta i dodao da će Beogradske elektrane raditi sve što je potrebno kako bi se obezbedile dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda.

"Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu", kazao je Basta, a saopštilo JKP "Beogradske elektrane".

Kako je naveo Basta, među predloženim merama su da se obezbedi stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i alternativne energente - mazut, smanjenje potrošnje energenata povećanjem efikasnosti njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme, kao i smanjivanje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

Takođe, da se uvede kvantitatavno - kvalitativna regulacija na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma i korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama.

Pored toga, predloženo je i da se sa velikim potrošačima preispita režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, kao i uslovi isporuke potrošne tople vode domaćinstvima, da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

Predloženo je i da se ostvari saradnja sa potrošačima radi informisanja o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitaka toplotne energije, kao i da se u preduzeću ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila.

Takođe i da se isključuju dekorativne i druge rasvete u okviru preduzeća, da se vrši zamena neefikasasnih svetiljski efikasnijim gde je to moguće, kao i da se obavežu svi zaposleni da pri napuštanju radne prostorije isključuju osvetljenje i da na kraju radnog vremena isključuju računare i štampače.

Video: Vučić: Uskoro mere za uštedu struje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    6. septembar 2022 | 13:34

    Da li neko moze da sredi podstanicu u Kneza Danila 38 Beograd. Godinama nam isporucuju nizu temperaturu grejanja .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>