• 1

Šolc: Izazvaćemo veliki bum na tržištu energije sa "gasom budućnosti"

Nemac je prošlog meseca boravio u Kanadi, kada su dve zemlje potpisale sporazum o dugoročnoj saradnji u proizvodnji i transportu goriva budućnosti

  • 1
h2 Foto: shutterstock.com

- Nemačka ima dobre izglede da uspešno prebrodi zimu uprkos smanjenom dotoku gasa iz Rusije, zahvaljujući merama koje uključuju produženje životnog veka dve nuklearne elektrane - izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Popunjenost skladišta gasa u Nemačkoj je vecća nego u ovo vreme prošle godine i nastaviće da se dopunjava pre zime, dodao je Šolc u obraćanju u Nemačkoj uniji poslodavaca, prenosi Rojters.

Ranije je nemački kancelar izjavio da savezna vlada planira paket pomoći građanima, uz napomenu "da niko neće biti prepušten sam sebi".

Šolc je poručio i da Nemačka želi da postigne ogroman napredak u industriji vodonika, kao deo napora u zameni sopstvenih izvora energije i postizanja klimatskih ciljeva. Opisujući vodonik kao "gas budućnosti", Šolc je u govoru povodom Dana nemačkih poslodavaca obećao da će Nemačka "izazvati veliki bum", prenosi Rojters.

Kaže da će zemlja obezbediti infrastrukturu neophodnu da uveze sav potreban gas do kraja 2023. godine i ukazao na izgradnju terminala za tečni prirodni gas na obali koja je u toku, navodi britanska agencija.

Nemac je prošlog meseca boravio u Kanadi, kada su dve zemlje potpisale sporazum o dugoročnoj saradnji u proizvodnji i transportu goriva budućnosti, klimatski neutralnog "zelenog" vodonika, a odvojeno su vođeni razgovori o izgradnji LNG terminala na kanadskoj obali Atlantika u narednih pet godina.

Video: Vučić o sastanku sa Olafom Šolcom: Poruka kancelara Nemačke o Kosovu i odnosima sa Prištinom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>