• 1
 ≫ 

Telegraf Biznis na Danu inovacija u Budimpešti: Sijarto o kineskim ulaganjima, održivim rešenjima i krizi

 ≫ 

Mađarska prestonica je danas epicentar kada je reč o udruživanju snaga i ideja na polju inovacija, tehnologija i borbe protiv klimatskih promena

  • 1
Peter Sijarto

Foto: Telegraf.rs

- Inovacija je neophodna za progres i razvoj - rekao je na samom početku svog izlaganja Marco Kamiya, šef za digitalnu transformaciju i AI strategije u Huaveju.

Danas, 27. septembra, u Budimpešti se održava "European Innovation Day 2022", odnosno konferencija koja okuplja medije, vrsne stručnjake iz oblasti tehnologije, energije, zelene energije, zatim članove Evropskog parlamenta i Vlade Mađarske.

Ovogodišnja tema događaja je "Innovate for a Diverse Europe", te su diskusije primarno fokusirane na sledeće:

  • Kako nam tehnologija može olakšati prelazak na zelenu energiju? 
  • Kako tehnološke inovacije oblikuju pametnu Evropu (smart Europe)? 
  • Kako uspostaviti integrisani eko-sistem, uključujući IKT talente i tehnologije u razvoju, koje mogu spasiti našu planetu? 

Budući da ekonomija u svemu ovome ima veoma važnu ulogu, prisutnima se danas u Budimpešti obratio i Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih i spoljnoekonomskih poslova.

- Iz ekonomske perspektive, obaveza naše vlade je da Mađarska ne bude u recesiji. Ali kako ćemo izvesti to? Lakše je pričati o tome, nego delovati. Postoji, zapravo, jedno rešenje, a to je da obezbedimo razvoj, inovacije. Srećan sam što su nam kineske kompanije partner na tom putu, one zapošljavaju Mađare. Njihova ulaganja podržavaju našu vladu - rekao je Sijarto i dodao:

"Danas čak 70% ulaganja dolazi sa istoka, a samo 30% sa zapada. Do pre deceniju i po, firme sa istoka su učestvovale sa tek 20% ulaganja".

Grafikon na fotografiji pokazuje stepen zavisnosti Mađarske u pogledu uvoza struje. 

Huawei Budimpešta

Foto: Telegraf.rs

Sijarto je takođe istakao da je Mađarska otvorena za električne automobile, te pomenuo najveći logistički centar na nivou Evrope, iz te oblasti, i to u Budimpešti.

Kako kaže, ako Mađarska ne prihvati kineske kompanije - one će se okrenuti drugim državama, i tamo zapošljavati i ulagati.

- Huavej je u Mađarskoj prisutan neko vreme, i srećan sam što mogu da kažem da sam baš ja svojevremeno potpisao strateški dogovor s ovom kompanijom.

Ono što je važno pomenuti, jeste da je Mađarska isplanirala jasnu strategiju, vrednu 16 milijardi evra, sa ciljem da kroz nekoliko godina dostigne veći nivo dekarbonizacije.

Telegraf Biznis se intenzivno bavi ovom temom, i mnogo puta smo pisali o naporima Evrope da se brže okrene efikasnijim, "zelenim" rešenjima, mada je rat u Ukrajini donekle usporio i omeo te planove.

Huawei Budimpešta

Foto: Telegraf.rs

Svakako, zanimljivo je videti kako borba zapadnih zemalja protiv klimatskih promena nastavlja da napreduje uz saradnju sa azijskim, a pre svega kineskim kompanijama, koje su i dalje neprikosnovene na polju inovacija, tehnologije i veštačke inteligencije.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>