• 0

Laguna kao da je iz drugog sveta: Greje se na termos, imaće i vikendice iz bajke

Dizajniran da bude najveći te vrste na svetu i da se uklopi sa prirodnim pejzažom, projekat geoLagon takođe uključuje stotine okolnih brvnara

  • 0
Najveća geotermalna laguna na svetu Soleils Selo

Foto: GeoLagon / Ferrari / Profimedia

Poznata Plava laguna na Islandu dobija konkurenciju. Planirani geoLagon okruživaće selo od tri stotine vikendica koje su potpuno energetski nezavisne.

U Kanadi se ovih dana razmatraju planovi za izgradnju nove lagune na otvorenom, koja će se održavati na prijatnim temperaturama tokom čitave godine kroz sistem grejanja u stilu „ogromnog termosa“ .

Dizajniran da bude najveći te vrste na svetu i da se uklopi sa prirodnim pejzažom, projekat geoLagon takođe uključuje stotine okolnih brvnara kako bi se formiralo selo koje će biti u potpunosti energetski nezavisno.

Po uzoru na poznate geotermalne lagune na Islandu, geoLagon u mestu Šarlvoa u Kvebeku je dizajniran kao atrakcija na otvorenom za posetioce – da se opuste i upijaju okolinu.

Da bi bila izgrađena, vode lagune prostiraće se na oko 12.000 kvadratnih metara i biti zagrevane na prijatnih 39 °C tokom cele godine, nudeći utočište od hladnih temperatura vazduha u regionu, koje u zimskom periodu opadaju znatno ispod nule.

Zagrevaće se kroz energetski eko-sistem koji se sastoji od geotermalnih, fotonaponskih, solarnih i sistema grejanja na biomasu, zajedno sa termalnim rezervoarom ispod baze lagune za skladištenje toplote.

Grupe brvnara će okružiti lagunu kada projekat bude završen, hvatajući solarnu energiju sa fotonaponskim omotačem kako bi pomogli u pokretanju toplotnih pumpi za zagrevanje okolnih voda.

Ove vikendice će se moći iznajmiti, a prema Masikotu, 80 odsto njih je već unapred prodato investitorima.

Projekat je planiran u tri faze, počevši od izgradnje 150 vikendica na solarni pogon, zatim lagune kao druge faze, a zatim preostalih 150 vikendica. Gradnja počinje sledeće godine.

Video: Ambasadorka Srbije u Nemačkoj za Telegraf: Srbija jedina zemlja zapadnog Balkana na IF

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>