• 6
 ≫ 

Postoji država koja ima gasa kao Rusija, ali ima smrtonosnu pretnju - ISIS

 ≫ 

Mozambik je jedna od najsiromašnijih nacija na svetu, ali njegovo bogatstvo na moru bi ga moglo učiniti jednom od najbogatijih zemalja u regionu

  • 6
Mozambik nafta Foto: Shutterstock

Mozambik ima ogromne rezerve prirodnog gasa – resursa koji bi, ako se efikasno iskoristi, mogao da promeni njegovo bogatstvo i pomogne svetu u borbi da pronađe dovoljno prirodnog gasa za grejanje kuća i industrije goriva usred geopolitičkih tenzija.

Pobuna koja se tamo dešava, međutim, ugrožava celokupnu ekonomsku budućnost Mozambika, a bitka protiv militanata je sada međunarodna. Protiv grupe odmetnika, kako ih mediji nazivaju, bore se vojnici iz 10 zemalja. Među njima su i ruandske snage koje su sada u velikoj meri povratile kontrolu nad delom najsevernije Mozambičke provincije Kabo Delgado.

Da li Mozambik i njegovi saveznici mogu u potpunosti da suzbiju pobunu je pitanje koje ima globalne reperkusije dok zemlje traže nove izvore tečnog prirodnog gasa (LNG)?

Mozambik je jedna od najsiromašnijih nacija na svetu, ali njegovo bogatstvo na moru bi ga moglo učiniti jednom od najbogatijih zemalja u regionu. Početkom 2010. godine otkriveno je ogromno gasno polje u basenu Rovuma, blizu granice Mozambika sa Tanzanijom.

Sa već više od 100 triliona kubnih dokazanih rezervi prirodnog gasa na moru, jedan insajder iz industrije uporedio je njen budući potencijal jednak onom koji ima Rusija – koja je gigant prirodnog gasa.

Dok Evropska unija pokušava da se odvikne od ruskog LNG-a nakon invazije na Ukrajinu, potreba za budućim izvorima iz nesvrstanih zemalja kao što je Mozambik je kritična, kaže Pol Erdli-Tejlor, direktor za naftu i gas, južna Afrika.

„Mozambik je važan jer je veoma veliko otkriće; ima nizak CO2 gas; idealna geografija za jugoistočnu Aziju, ali može da služi i Evropi i Istočnoj Aziji“, rekao je on.

Mnogi stručnjaci iz industrije vide LNG kao idealno gorivo za tranziciju jer zemlje prelaze sa uglja na obnovljive izvore energije u borbi protiv klimatskih promena, iako neki klimatski aktivisti veruju da bi tranzicija trebalo u potpunosti da preskoči LNG jer čak i kao čistiji izvor goriva, doprinosi globalnom zagrevanju, piše CNN.

U praktičnom smislu, svet će zavisiti od snabdevanja LNG-om u doglednoj budućnosti. A rat u Ukrajini je uzdrmao očekivanja i u pogledu cene i ponude.

„Cene gasa su skoro osam puta veće nego pre invazije na Ukrajinu. Ne samo cene, već i dostupnost ponude. Mogućnost da svetska tržišta imaju više gasa na raspolaganju – posebno LNG – je ogromna“, rekao je visoki diplomata američkog Stejt departmenta koji pažljivo prati Mozambik.

Nakon pronalaska, u taj region počeli su da dolaze glavni dobavljači nafte kao što su Total, Ekson mobajl i drugi. Mozambik se suočio sa radikalnom transformacijom; vlada je obećala da će ljudski razvoj biti u centru njene strategije. Ali bez mnogo odlaganja, nekoliko zvaničnika se uplelo u korupcionaški skandal vredan milijarde dolara.

Ali, spremala se daleko smrtonosnija pretnja.

Stvaranje ISIS-a-Mozambik

Na grebenu iznad Mosimboa da Praja, tezge na pijaci su dokaz bitke za preuzimanje grada od boraca povezanih sa ISIS-om. Najraniji poznati napadi pobunjenika u zemlji dogodili su se krajem 2017. U početku su male grupe muškaraca tukle mačetama. Mačete su postale AK-47; a AK-47 su kasnije postale granate.

Grupa je počela da poziva sledbenike i da napada veće gradove. Njihov užasan potpis postao je odsecanje glava snaga bezbednosti i civila kuda da seju teror.

Njihova motivacija, organizaciona struktura i vođstvo ostaju neprozirni.

„Zaista je važno naglasiti koliko se malo zna. A manjak obaveštajnih podataka bio je centralni izazov za vladu i bezbednosne snage u suočavanju sa ovom pobunom“, rekao je Pirs Pigu, viši konsultant za južnu Afriku u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG).

U martu prošle godine, militanti su izveli jedan od svojih najbezobraznijih napada i zauzeli grad Palma u Kabo Delgadu, ostavljajući za sobom tela.

ISIS-Mozambik je uništio toranj mobilne telefonije da bi prekinuo komunikaciju i obezglavio nekoliko vozača kamiona na putevima ka Palmi, pljačkajući banke i prodavnice dok su prolazili.

Mozambičke snage, kao što se više puta dogodilo u manjim gradovima, nisu bile u stanju da ih zaustave. Mnogi mozambički i strani radnici potražili su utočište u hotelu Amarula. Tokom nekoliko dana, grupa južnoafričkih plaćenika evakuisala je neke od njih. Drugi su postavili konvoj da očajnički pobegnu. Upali su u zasedu na izlasku.

Darvaza Gas Crater Turkmenistan Foto: Shutterstock

Desetine su poginule u napadu u Palmi, a hiljade je raseljeno, mnogi su se ukrcali na čamce da bi stigli do Pembe, regionalne prestonice. Vladine snage su na kraju povratile kontrolu. Ali ljudi su bili previše uplašeni da se vrate.

Napad je imao razorne ekonomske posledice. Total je proglasio višu silu (slučaj nepredvidivih okolnosti koje ga sprečavaju da ispuni ugovor) i zatvorio svoj ogromni razvoj gasa Afungi u blizini.

Mozambička vlada, dugo optužena da je umanjila značaj pobune, suočila se sa vrlo realnom perspektivom da izgubi i svoju ekonomsku budućnost i celu provinciju Kabo Delgado od ISIS-a u Mozambiku. Nakon napada na Palmu i zaustavljanja gasnog potencijala Mozambika, vlada Mozambika je morala brzo da pronađe rešenje.

Odgovor je stigao od Pola Kagamea, dugogodišnjeg predsednika Ruande i, poznato, bivšeg vojnog komandanta. Na poziv predsednika Mozambika Filipea Njusija, Ruanda je poslala prve snage i specijalizovanu policiju u Kabo Delgado u julu 2021.

Njihov napredak bio je brz dok su napali glavne gradove i bazne kampove pod kontrolom pobunjenika, ponovo zauzevši Mocimbou u avgustu 2021.

"Čuo sam da je sada mir"

Godinu dana kasnije, ruandski službenici se trude da pokažu da se njihova oblast vraća u normalu.

Postoje neki dokazi o tome.

Na putevima koji vode u njihova nekadašnja sela, stalno prolaze kamioni i autobusi natovareni stvarima povratnika.

Škole su i dalje zatvorene u većem delu regiona nakon što su nastavnici i administratori pobegli, a zdravstvena zaštita, zanemarena čak i pre pobune, veoma nedostaje.

Neki aktivisti za ljudska prava međutim sumnjaju da se radi tek toliko da se gasni projekti ponovo pokrenu bez reakcije javnosti. Još niko nije rekao da je zaista tako. 

Video: Vučić: Mnogo teža vremena tek dolaze

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Che

    10. oktobar 2022 | 17:09

    Naravno odmah pobune i ISIS. Ko li to pravi i finansira sa strane?! Hahaha, odgovor je samo jedan.

  • laki

    10. oktobar 2022 | 17:48

    Bre sami neće ruski gas ko im je kriv Rusi nisu zabranili izvoz gasa!

  • Deki

    10. oktobar 2022 | 19:18

    Da ima Amerika bi ih odavno pobila.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>