• 1

Izabrana najbolja tehnološka inovacija: "Limenko" uštedi do 30 odsto energije

U finalu je učestvovalo šest timova iz srednjih škola širom Srbije

  • 1
Ekolim učenici najbolja tehnološka inovacija blur

Foto: Privatna arhiva

"Solarni kolektor od iskorišćenih limenki" proglašen je za najbolju tehnološku inovaciju u 2022. godini na nivou srednjih škola.

U finalu je učestvovalo šest timova, iz srednjih škola širom Srbije, a kao najbolji se izdvojio "Ekolim", sastavljen od đaka niške Gimnazije "Bora Stanković".

- Panel je napravljen od reciklabilnih materijala, koristi obnovljivu energiju sunca sa 0% emisije bilo koje vrste štetnih materija i koji po pristupačnoj ceni korisniku može uštedeti 20-30% energije u grejnoj sezoni, čime se kompanija 'Ekolim' pozicionira kao društveno odgovorna kompanija, a sam panel je napravljen uz poštovanje principa održivog razvoja - navodi se na Fejsbuk stranici Najbolje tehnološke inovacije.

Maštovito, prototip nosi naziv "Limenko", a prvi put je predstavljen pre dve godine kao učenička kompanija ove škole. Naime, kako objašnjava njihova mentorka i profesorka geografije, Ana Veljković, od 2010. godine u školi sprovodi program preduzetničkog obrazovanja u saradnji sa Organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji.

Ekolim učenici najbolja tehnološka inovacija blur

Foto: Privatna arhiva

- Želja mi je da učenike povučem u neke nove izazove. Osećaj za preduzetništvo je prvenstveno veština i postoji u svakoj osobi. Učenici prepoznaju svoj potencijal kada im se pruži šansa. Pretprošle godine je učenička kompanija bila 'solarni kolektor od iskorišćenih limenki', ranijih godina su to bile ideje poput mase koja postaje tečna ako je ne držite čvrsto, jako dobro za rehabilitaciju ruku. Ideju stvaramo na osnovu izazova, a izazovi su problemi. Mi detektujemo neki problem u okolini i onda pokušavamo da ga rešavamo - objašnjava profesorka.

Kao najbolja studentska inovacija izabran je "Ve-Yo probiotski eko jogurt na bazi badema", tima "Biljna tajna" sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Finale je održano danas u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pec

    11. oktobar 2022 | 19:16

    Pa taj "projekat" indijci i kinezi na YouTube prezentuju godinama unazad. Ako je "to" zauzelo prvo mesto na takmičenju, onda su nam pored kriterijuma u školstvu, i kriterijumi u nauci i "preduzetništvu" ravni nuli...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>