• 0

Niče inovativni kvart sa "plus energijom": Ima geotermalne bušotine, izvore, toplotne pumpe

Završetak radova planiran je za leto 2024. godine

  • 0
bečki kvart Foto: © expressiv.at

Nakon dvogodišnjeg intenzivnog planiranja u glavnom gradu Austrije, u opštini Donauštat, započeti su radovi za prvi pilot projekat kvarta sa "plus energijom".

Novi kvart Campo Breitenlee, sa energetskim konceptom budućnosti, raspolagaće sa 100 odsto obnovljivom energijom, 557 subvencionisanih stanova, 31 lokalom, obdaništem i lekarskom ordinacijom.

Održivi stambeni projekat Campo Breitenlee je inovativni primer stanovanja visokog kvaliteta. Visoko-inovativni energetski sistem kvarta omogućuje snabdevanje sa 100 odsto lokalno proizvedenom obnovljivom energijom za grejanje i hlađenje, zahvaljujući geotermalnim bušotinama, termičkoj aktivaciji građevinske konstrukcije, izvorima, toplotnim pumpama i fotovoltaik-postrojenju.

Za prirodno hlađenje i prijatnu mikroklimu predviđeno je ozelenjavanje fasada i krovova, kao i ostalih slobodnih površina. Planirano je da novi kvart godišnje proizvede višak energije iz obnovljivih izvora tj. da ostvari nulta neto-import energije i nulta neto emisiju ugljenika.

Zbog aktuelnih geopolitičkih događaja i klimatske krize, integracija lokalno ostvarenih energetskih viškova u gradski energetski sistem dobija još više na važnosti. Zahvaljujući ovakvim projektima, Beč postaje primer za dekarbonizaciju i ujedno može da profitira od ekspertize.

Takođe, ovaj pilot-projekat će poslužiti za postavljanje zakonske regulative za izgradnju budućih kvartova sa "plus energijom". Završetak radova planiran je za leto 2024. godine.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>