• 0
 ≫ 

Za čistu energiju: Amerikanci i Arapi sklopili partnerstvo od 100 milijardi dolara

 ≫ 

U okviru ove inicijative, pružiće tehničku, finansijsku i pomoć u upravljanju komercijalnim i ekološki održivim energetskim projektima u drugim zemljama

  • 0
Sadnja drveća Foto: Pixabay

Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Američke Države sklopili su partnerstvo za podsticanje ulaganja u projekte čiste energije u iznosu od 100 milijardi dolara i za povećanje kapaciteta čiste energije za 100 gigavata na globalnom nivou do 2035. godine, izvestila je danas državna novinska agencija Emirata, WAM.

- Zajedno ćemo podupreti širok spektar investicija u nove energetske tehnologije - u našim zemljama, širom sveta i u ekonomijama u usponu - naveo je u saopštenju američki izaslanik za energetiku Amos Hohštajn, prema izveštaju WAM-a.

Dalje se dodaje da će ovo partnerstvo "okupiti i podstaći" finansiranje privatnog i javnog sektora i podržati inovacije na planu čiste energije, upravljanja emisijama ugljenika i metana, razvoja naprednih reaktora, uključujući male modularne reaktore i dekarbonizacije industrije i saobraćaja, prenosi Rojters.

U okviru ove inicijative, Ujedinjeni Arapski Emirati, član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i Sjedinjene Države pružiće tehničku, finansijsku i pomoć u upravljanju komercijalnim i ekološki održivim energetskim projektima u drugim zemljama.

- Energetskoj tranziciji je potreban realan, praktičan i ekonomski održiv plan za postizanje klimatskog napretka, koji omogućava ujedno energetsku bezbednost i inkluzivan ekonomski rast - poručio je sultan Al Džaber, ministar industrije i napredne tehnologije i specijalni izaslanik UAE za klimatske promene.

Inicijativa će se takođe fokusirati na ulaganje u odgovorne i otporne lance snabdevanja, promovisanje ulaganja u zeleno rudarstvo, kao i proizvodnju minerala i materijala vitalnih za energetsku tranziciju.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>