• 2
 ≫ 

Vujović: Za Srbiju je značajno da isprati svetske trendove u pogledu klimatskih promena

 ≫ 

Naša zemlja radi na tome da prilagodi nacionalni zakonodavni okvir direktivama EU u klimatskih promena, napomenula je ministarka

  • 2
ZAGADJENJE VAZDUH VUJOVIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Srbija poštuje i afirmiše ciljeve Zelene agende i Sofijske deklaracije, a istovremeno intenzivno radi i na projektu "EU za Zelenu agendu" kako bi se prilagodila izmenjenim klimatskim uslovima i uskladila sa zakonima EU - izjavila je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

U Šar el Šeiku, u Egiptu, održava se međunarodna konferencija Ujedinjenih nacija COP27, posvećena klimatskim promenama na kojoj učestvuju predstavnici gotovo 200 zemalja, među kojima je i Srbija.

Ministarka je kazala da je za Srbiju važno što će učestvovati u završnim zaključcima samita COP27, jer će uvideti šta je to čemu će svet težiti u domenu borbe protiv klimatskih promena. Dodala je i da se na tako velikim skupovima međunarodnog karaktera često menjaju ciljevi i prioriteti, te da je za Srbiju značajno da isprati svetske trendove i da tome prilagodi domaću politike i srategije.

Vujović dalje kaže da, iako je Srbija mala ekonomija, ona nastoji da pruži svoj doprinos svetu u borbi protiv klimatskih promena i da joj u tome pomažu evropski partneri. U tom smeru je, objašnjava Vujovićeva, Srbija usvojila važna strateška dokumenta koji omogućavaju da naša zemlja bude u korak sa svetom u suočavanju sa klimatskim promenama.

- Prvo je usvojen Zakon o klimatskim promenama 2021. godine, a sada, u skladu sa tim zakonom, usvojamo i dva strateški važna dokumenta: Strategija niskougljeničnog razvoja Srbije i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove - navela je Vujovićeva.

To znači, precizira ona, da u Srbiji treba da se stavi akcenat na sve grane privrede i sektore pogođene klimatskim promenama, a to su pre svega poljoprivreda, vodoprivreda, šumarstvo i javno zdravlje.

Vujovićeva je podsetila da je resorno ministarstvo u avgustu usvojilo i Nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) koji previđa smanjenje GHG emisija sa efektom staklene bašte, za 33,3 odsto do 2030, u odnosu na 1990. godinu.

Kako kaže, Srbija radi na tome da prilagodi nacionalni zakonodavni okvir direktivama EU u klimatskih promena, ali i o drugim pitanjima koji se tiču zaštite životne sredine.

Na skupu, koji se održava od 6. do 18. novembra, razgovara se i o tome kako se globalno zagrevanje može ograničiti na porast temperature od 1,5 stepena celzjusa, što je cilj Pariskog sporazuma iz 2015. godine. Razgovori u Egiptu predstavljaju povratak konferencije u Afriku, nakon što je 2016. godine u Maroku održan COP22.

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bitno

    9. novembar 2022 | 11:42

    Hoćeo,ali dajte nam svima 50 procenta subvencija za solarne panele a ne samo pojedinim opštinama a da ne pričamo o proceduri sa 100 dokumenta !

  • Mihajlo

    9. novembar 2022 | 13:44

    Klimatske promene navodno zbog CO2 su jos jedna velika prevara globalista kao i COVID, naravno zbog para i kontrole. Svaki posten naucnik ce reci da na globalnu klimu Zemlje utice Sunce. Kolicina CO2 koju ljudi proizvedu je mizerna u odnosu na onu koju izbace okeani. Sem toga CO2 je hrana za biljni svet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>