• 1

Važno za sve vozače u EU: Ovo je novi Euro 7 standard

Predlog se bavi emisijama iz izduvnih cevi, ali i iz kočnica i guma

  • 1
auto Foto: shutterstock.com

Evropska komisija je danas predstavila predlog za smanjenje zagađenja vazduha kod novih motornih vozila koja se prodaju u EU, ali tako da bi vozila ostala pristupačna za potrošače i promovisala konkurentnost Evrope.

Predlog je deo primene Evropskog zelenog dogovora o nultom zagađivanju.

Radi se o novom Euro 7 standardu koji, kako je izjavio komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, treba da obezbedi ekološki čistija vozila na evropskim putevima i bolji kvalitet vazduha.

Predlog se bavi emisijama iz izduvnih cevi, ali i iz kočnica i guma.

Breton je naglasio da će u 2035. godini svi automobili i kombiji koji se prodaju u EU imati nultu emisiju CO2. Međutim, 2050. se očekuje da će više od 20 odsto automobila i kombija, i više od polovine težih vozila na evropskim ulicama, nastaviti da emituju zagađivače iz izduvnih cevi.

Električna vozila na baterije, takođe, i dalje izazivaju zagađenje od kočnica i mikroplastike iz guma. Euro 7 pravila će smanjiti ove emisije i održati, kako kaže komesar, vozila pristupačnima za potrošače.

Ograničenja će biti pooštrena za kamione i autobuse, dok će najniže postojeće granice za automobile i kombije sada važiti bez obzira na gorivo koje vozilo koristi. Nova pravila isto tako postavljaju granice emisije za ranije neregulisane zagađivače, kao što su emisije azot-oksida iz teških vozila.

Pravila Euro 7 standarda će biti prvi svetski standardi za emisiju izduvnih gasova koji će prevazići regulisanje emisija izduvnih cevi i postaviti dodatna ograničenja za emisije čestica iz kočnica i pravila o emisiji mikroplastike iz guma.

Ova pravila važiće za sva vozila, uključujući i električna. Komisija predlaže da vlade EU podrže uvođenje električnih vozila, a predlog Komisije sada ide na odobravanje u Evropskom parlamentu i Savetu Unije.

Video: Ovako iz vazduha izgleda rekonstruisani put na deonici Novi Pazar - Tutin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki035

    10. novembar 2022 | 15:46

    Zasto ne kazu koliko iznosi zagadjenje dok se izvadi ruda i njena prerada za elektro baterije i koliko se stvori zagadjenje za njenu reciklazu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>