• 0

Nove mogućnosti za mlade startap kompanije: Srbija pokazala da ima potencijala za inovacije

Ovo je druga, od ukupno četiri konferencije o "zelenim" temama, u okviru projekta "Nordic green Serbia"

  • 0
ntp, naučno tehnološki park, jorn gjelstad, gordana danilović grković

Foto: Telegraf

"Kroz projekat 'Nordic green solution for Serbia' nadamo se da ćemo inspirisati i povećati interesovanje i znanja o tome šta Srbija i nordijske zemlje mogu da urade zajedno u cilju ubrzanja zelene agende", istakao je danas norveški ambasador Jorn Gjelstad na konferenciji "Obnovljivi izvori energije" u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Ovo je druga, od ukupno četiri konferencije o "zelenim" temama, u okviru projekta "Nordic green Serbia" koji ima za cilj promociiju održivog razvoja, obnovljive energije, upravljanja otpadom, reciklažom, bioenergijom i zagađenjem vazduha.

Na konfereneciji u Beogradu bilo je reči o mogućnostima inovacija, primerima dobre prakse, obnovljivim rešenjima i zelenim investicijama.

"Da bismo napravili ovu tranziciju treba da dopremo ne samo do centralnih ili lokalnih vlasti, već i do poslovnih zajednica, svakog građanina i društva u celini. Siguran sam da zajedno možemo da proširimo pristup energiji i povećamo poslovne mogućnosti, ako postoji politička volja za prelazak na čist, efikasan, pristupačan i moderan energetski sistem za budućnost", dodao je norveški ambasador.

U junu 2020. godine Nordijski savet ministara razvio je akcioni plan za sprovođenje Vizije 2030, koja treba da učini nordijski region najodrživijim i najitegrisanijim na svetu.

Tri stuba vizije čine: zeleni, konkurentni i socijalno održiv nordijski region.

"Nordijske zemlje žele da se fokusiraju na rešenja modernih energetskih sistema i kako možemo da napravimo prelazak na bolje snabdevanje i zeleniji energetski miks. Neke od prezentacija će raspravljati 'kako će zelena rešenja uticati na energetski sistem u celini i kako to može doprineti povećanju snabdevanja i energetske stabilnosti'", istakao je norveški ambasador.

Prilika za mlade startape

Naučno-tehnološki park Beograd, bio je prvi ovakav park u Srbiji, otvoren 2015. godine.

"Ponosimo se zajednicom koju sada ovde imamo, kompanijama i mladim ljudima koji su se ovde razvili. To je skoro 150 kompanija, od čega više od 100 novoosnovanih startap kompanija, skoro 1.500 inženjera je angažovano u tim kompanijama i one sada izvoze u više od 50 zemalja sveta", istakla je direktorka NTP-a u Beogradu Gordana Danilović Grković.

"To je najbolji pokazatelj potencijala koji Srbija ima za inovacije i šta možemo kada se udružimo i shvatimo da je za razvoj inovacija neophodna kontinuirana praksa", dodala je Grkovićeva.

Ona je izrazila nadu da će ova konferencija omogućiti više prilika za mlade startap kompanije da se povežu sa partnerima iz nordijskih zemalja.

"Ovaj skup obećava da možemo uraditi mnogo više zajedno na razvoju inovacija i povezivanju naših kompanija", zaključila je direktorka.

U Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka i to u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

Prva konferencija pod nazivom "Održiva poljoprivreda" održana je u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

Telegraf Biznis ranije je razgovarao sa Jelenom Petrović iz Naučno tehnološkog parka Beograd o razvoju startapa u Srbiji, kako da prikupe novac i kuda dalje.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>