• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brzi tuš, sijalice za jelku, električno ćebe? Da li i kako Srbi štede struju ovih dana (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Računi za struju su definitivno uvećani u svim delovima sveta ove godine

  • 2
jelka, nova godina Foto: Galina Zhigalova / Alamy / Alamy / Profimedia

U jeku energetske krize, gotovo sve vlade sveta apeluju na domaćinstva i privredu da maksimalno štede strujuIpak, niti su sva društva jednako osvešćena po tom pitanju, niti je nivo krize svuda isti.

Kako je u Srbiji?

Pisali smo više puta o tome kako da uspešno smanjite račune za struju, ali nas sada primarno zanima da li obraćate pažnju na to, da li trošite struju kao i ranije (ne mareći za iznos na kraju meseca) ili se, ipak, ustručavate od standardne potrošnje?

Verovatno ste primetili da je u nekim delovima Beograda, tj. na manje prometnim ulicama i u pasažima, smanjeno/ukinuto osvetljenje, a izostaje i praznična rasveta/dekoracija. Evropa ide istim putem: Beč definitivno manje sija u 2022.

Kako je najavljeno, u 2021. godini rasveta je radila 660 sati, a ove godine će to biti smanjeno na 364 sata.

Iako nas je vreme tokom celog oktobra, pa i početkom novembra, prilično poslužilo za ovo doba godine, sada već kreću hladniji, pravi jesenji dani i sve je manje štediša. Mnogi, jednostavno, ne žele da se odreknu ustaljenih rutina.

Gotovo sve prodavnice uveliko napunjene prazničnom dekoracijom, a tu spadaju i svećice/sijalice za jelku. One, istina, važe za minimalne potrošače, ali su ove godine i svojevrstan "izazov" za sve ljude, pa i građane Srbije - mogu li odoleti trendu ove vrste kićenja?

jelka, nova godina Foto: Andrew Angelov / Alamy / Alamy / Profimedia

Takođe, biće zanimljivo posmatrati da li će porasti prodaja električnih podloga i ćebadi, budući da se ovi artikli sada promovišu i kao "jedan od načina da uštedite na grejanju, odnosno sačuvate više novca u džepu".

Drugim rečima, ako niste vezani za toplanu, možda ćete imati manju potrebu da palite peć, posebno tokom noći. Premda se ovakvi proizvodi prvenstveno preporučuju u terapeutske svrhe, ove sezone bi mogli dobiti višenamensku funkciju.

Prema proračunima zasnovanim na statistikama Energy Saving Trust-a, britansko domaćinstvo srednjeg obima trošiće oko 96 funti mesečno na struju i 112 funti mesečno na gas u 2022, što su maltene udvostručene cifre u roku od godinu dana.

Sajt Save the student ima nekoliko zanimljivih preporuka za uštedu, a mi izdvajamo neke od njih:

  1. Pored udobnih papuča, kupovina električnog ćebeta može biti dobar način da koristite manje energije. Umesto da zagrevate celu kuću, korišćenje e-ćebeta pomaže da vam bude toplo u sobi u kojoj ste; a pošto su ćebići koji greju veoma energetski efikasni, koristićete manje energije nego kada biste pojačali radijatore. 
  2. Električna ćebad su odličan način da se zagrejete, ali nisu ultimativno rešenje: bez obzira da li želite da osušite veš, sprečite pojavu vlage na zidovima ili jednostavno održite kuću na temperaturi pogodnoj za život, ponekad nemate drugog izbora osim da koristite radijatore. Kada dođe taj trenutak, razmislite o podešavanju radijatora u svakoj prostoriji u zavisnosti od toga koliko vam je potrebno da budu topli.
  3. Ne budite lenji: Da biste utvrdili stvarnu potrošnju ili izvršili kontrolu računa za struju potrebno je da odete do svog digitalnog brojila i zapišete ili slikate trenutno stanje u vremenu očitavanja. U levom uglu pri dnu displeja nalaze se oznake T1 i T2 (T1 je viša tarifa,T2 je niža tarifa); kada očitavate brojilo, tada ujedno kontrolišete i da li ono ispravno očitava struju.
  4. Korišćenje mašine za pranje sudova, zapravo, troši manje energije od ručnog pranja posuđa. Neće vam uštedeti samo novac, već i posao. Naime, manuelno pranje sudova ne koristi samo toplu vodu, a takođe je potreban skoro konstantan mlaz vode za ispiranje svakog suda. Međutim, postoji nekoliko uslova da mašina za pranje sudova bude jeftinija opcija: mora biti puna (ili skoro puna), jako zaprljano posuđe bi prvo trebalo da se pere ručno, kako se mašina ne bi mučila...
  5. Predlaže se i brzo, tj. kratko tuširanje. Kako je izračunao Energy Saving Trust, osoba koja se tušira jednom dnevno, 10 minuta, može time "pridodati" 15 funti na svoj račun za struju. U domaćinstvu koje ima četiri člana, to je dodatnih 60 funti.
  6. Svakako, mašinu za veš ne treba da koristite ako je potrebno oprati jedan ili svega nekoliko komada odeće. Ako imate problem da napunite mašinu, slobodno spojite beli i šareni veš, ali koristite tzv. "hvatače boje", i neka temperatura ne prelazi 30ºC. Ujedno, potrošnja je niža na nižoj temperaturi.

Da li ovih dana svesno smanjujete potrošnju struju, gde je to moguće?

Glasajte

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    20. novembar 2022 | 12:35

    Necu da štedim placam pošteno i u preplati sam svaki mesec.Uvedi restrikcije briga me

  • Mihajlo

    20. novembar 2022 | 13:14

    Ne štedim ali se i ne bahatim, a sijalice su odavno LED. Od mene dosta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>