• 2
 ≫ 

Sobe za goste biće tople, ali ne i voda u SPA centrima: Hoteli uvode strože mere zarad štednje

 ≫ 

Gotovo 70 odsto hotela predano je tehničkoj optimizaciji, recimo, regulisanju temperature grejanja i boljoj izolaciji

  • 2
spa centar

Foto: shutterstock.com

U cilju uštede energije, velnes hoteli u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i na severu Italije odlučili su da sprovedu određene mere: ipak, to sada ide na štetu gostiju, jer će im biti hladnije.

Hotelijeri su, kako se navodi, pogođeni visokom inflacijom i ogromnim troškovima za energente, te među njima sada vlada konsenzus da gosti što manje osete mere štednje.

Zbog toga se radi i na senzibilizaciji zaposlenih, u vezi sa štednjom energije. Ipak, i pored toga, mnogi su prinuđeni da uvedu dodatne mere, kao što je prilagođavanje temperature vode.

Istraživanje sprovedeno među velnes hotelima pokazuje da osam od 10 smatra kako se ispravnim merama mogu smanjiti troškovi energije za pet do 10 odsto. Međutim, u konkretnoj primeni štednje postoje različite strategije.

Trećina hotela u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, i u severnom delu Italije, namerava da smanji temperaturu prostorija, ali uz izuzetak soba za goste. Takođe 17 odsto velnes hotela najavilo je smanjenje temperature vode u bazenima.

Gotovo 70 odsto hotela predano je tehničkoj optimizaciji, recimo, regulisanju temperature grejanja i boljoj izolaciji, dok više od 60 odsto investira u dodatno snabdevanje strujom, kroz postavljanje postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije, pre svega u solarne panele.

Istovremeno, iz Austrije stižu vesti da je bečki energetski koncern "Wien Energie" uključio korišćenje lož ulje za daljinsko grejanje stanova. Time se, kaže direktor Mihael Štrebl, štede rezerve gasa.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predlog

    21. novembar 2022 | 15:48

    Izgubićete goste jer se u banje dolazi zbog termalnih voda. Najveća ušteda je da zatvorite banje.

  • Перагеније

    21. novembar 2022 | 12:11

    "uvode strože mere" - НА српском су СТРОЖИЈЕ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>