• 0

Nemci hoće čistiju energiju, a planiraju veći porez za proizvođače: O čemu se radi?

Ova politika će se primenjivati deset meseci

  • 0
Nemačka solarni paneli Germany Energy Climate

Foto: Tanjug/AP

Nemačke vlasti treba da uvedu neočekivani porez od 90 odsto za neke proizvođače čiste električne energije, u nastojanju da finansiraju prethodno odobreni paket pomoći potrošačima, prema nacrtu zakona u koji je Blumberg imao uvid.

Prema predloženom zakonu, koji bi trebalo da bude izglasan u gornjem domu parlamenta zemlje 16. decembra, vlada će zarađivati iznad 130 evra po megavat-satu za solarnu energiju, vetar i nuklearnu energiju.

Porez će se, kako se navodi, primenjivati na proizvođače električne energije na osnovu goriva koje koriste, pri čemu će elektrane na lignit biti oporezovane na zaradu iznad 82 evra po megavat-satu, dok će za naftna postrojenja prag biti 280 evra.

Politika će se primenjivati deset meseci, sa zadnjim datumom od septembra 2022. do juna 2023. i mogla bi da bude produžena do kraja 2024. godine.

Poslanici očekuju da će novi zakon obezbediti neophodna sredstva za finansiranje paketa energetskih subvencija vrednog 54 milijarde evra, čiji je cilj uvođenje ograničenja cena gasa i električne energije za preduzeća i domaćinstva 2023. godine.

Pomoć za račune za gas i struju će delimično biti subvencionisana od strane poreza na "neočekivano veliki prihod", od kojeg se Belin nada da će prikupiti "dvocifren iznos od milijardu evra", rekli su zvaničnici agenciji.

Ovu vest, razume se, nisu pozdravili proizvođači obnovljive energije i lobisti za zelenu energiju: naime, i jedni i drugi očekuju da će novi porez ometati investicije u sektoru, koji se smatra vitalnim za odvikavanje Nemačke od fosilnih goriva kupljenih u inostranstvu.

Zakonodavstvo će, smatraju, neizbežno "ugušiti" kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije, koje ulažu mnogo novca u novu tehnologiju, piše RT.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>