• 0

Vujović danas u Sirigu: Ove godine, fabrika će preraditi 24.000 tona otpadnih guma

Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce...

  • 0
Irena Vujović fabrika za reciklažu otpadnih guma Eko risajkling Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine RS

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma "Eco Recycling" u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada.

Vujović je istakla da ova kompanija, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

- Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za njegovo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Ministarka je navela i da je "izuzetno važno adekvatno upravljanje otpadnim gumama, s obzirom da su lako zapaljive ako se odlažu na nesanitarnim deponijima; a čak i ako do toga ne dođe, veoma dugo mogu da opstanu u prirodi".

- U prethodnom periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje - za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji jer to je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i ministarstva koje vodim – rekla je Irena Vujović.

Iz fabrike navode da objekat raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje.

"Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume", kažu i dalje dodaju:

"U fabrici koristimo najprihvatljiviju tehnologiju koja se koristi svuda u svetu i u Evropskoj uniji. U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu."

Video: Ogled: Ispitivanje tvrdoće vode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>