• 1
 ≫ 

"Domaće firme da usklade poslovanje sa EU standardima": Šta ćete morati da promenite?

 ≫ 

Nemačko-srpska privredna komora nastoji da im pomogne u tome

  • 1
vetrenjača, ekologija Foto: Freepik

Klimatske promene predstavljaju egzistencijalni problem sadašnjeg vremena i održivi razvoj više nije samo poželjan segment u poslovanju kompanije, već predstavlja neophodnost i imperativ svakog posla, zaključak je koji se nameće sa današnje konferencije "Transformacija ka održivoj budućnosti", koju su organizovali Nemačko-srpska privredna komora (AHK) i kompanija Simens.

Istaknuto je da održivi razvoj mora da bude zadatak svih, odnosno države, društva i biznisa, ali i struke, potrošača i svih građana.

Član Upravnog odbora AHK, Ivan Smiljković, koji je i bankar, ukazao je danas da će firme koje su okrenute zelenoj transformaciji lakše dolaziti do novca za investicije, jer banke prilikom davanja zajmova gledaju i taj segment poslovanja. On je ukazao i na stav Evropske komisije da ne postoji teritorija u Evropskoj uniji, pa i na teritoriji Evrope koja će moći da emituje ugljen-dioskid više nego što je dozvoljeno.

- I naše kompanije će morati da definišu svoj stav prema životnoj sredini, ukoliko žele da se uključe u evropske lance snabdevanja - naglasio je Smiljković, i dodao da će one morati da svoje poslovanje usklade sa najnovijim ekološkim standardima.

Naveo je da u Nemačkoj 1. januara sledeće godine stupa na snagu novi zakon o dobavljačkim lancima, prema kome će sve kompanije sa više od 3.000 zaposlenih morati da godišnje izveštavaju o statusu osnovnih ljudskih prava i poštovanju ekoloških odredbi u lancima snabdevanja, a da će godinu dana kasnije ovo biti obaveza svih kompanija sa više od 1.000 zaposlenih.

- Nemačko-srpska privredna komora će pomoći srpskim firmama koje posluju sa Nemačkom da se prilagode novim propisima - istakao je Smiljković.

ekologija Foto: Freepik

Đedović: Zelena tranzicija je trajno opredeljenje Srbije

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Dubravke Đedović, "zelena tranzicija ostaje trajno opredelјenje Srbije".

Ona je, u razgovoru sa direktorom sekretarijata Energetske zajednice, Arturom Lorkovskim, naglasila važnost saradnje sa Energetskom zajednicom u planiranju i sprovođenju aktivnosti čiji će rezultat biti veće učešće obnovlјivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

Đedović je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, istakla da sprovođenje cilјeva u oblasti energetike i klime podrazumeva da sačuvamo našu energetsku stabilnost, istovremeno ostvarujući cilјeve zelene tranzicije koja treba da bude finansijski i socijalno održiva i da doprinese dugoročno jakom i održivom energetskom sistemu.

Ministarka je navela i da je, osim obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom i energentima u uslovima energetske krize, jedan od prioriteta reformisanje energetskog sektora, uklјučujući efikasnije funkcionisanje preduzeća.

- Činjenica da je Srbija otvorila Klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost je podsticaj da nastavimo da još efikasnije radimo na usaglašavanju našeg zakonodavstva sa zahtevima i propisima EU - rekla je Dubravka Đedović, a Lorkovski je izrazio zadovolјstvo što vidi posvećenost Srbije putu energetske tranzicije.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    30. novembar 2022 | 15:14

    A zašto bi usklađivali bilo šta kada nikada nećemo ući u EU

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>