• 3
 ≫ 

Za 100 grama pšenične trave možete zaraditi i do 600 dinara: Ulaganje malo, a benefit veliki

 ≫ 

Mikrobilje koriste eksluzivni restorani za dekoraciju jela, a možete ga uzgajati u svom domu

  • 3
Vojkan Stefanović, inkubator za rasad, začinsko bilje Foto: Vojkan Stefanović

Uzgoj začinskog bilja kod kuće ne samo da pravi uštedu u vašem kućnom budžetu i daje uvid u poreklo onoga što jedete, već može biti i unosan biznis, ali i način da uštedite u ovo izazovno vreme kada vredi čuvati svaki dinar.

Začini koje svakodevno koristite, poput mirođije, bosiljka i peršuna, prodaju se u kesecima od 7 do 12 grama po ceni od stotinak dinara, dok sa druge strane, za 200 dinara možete dobiti čak 300 semenki mirođije koju sami možete da posadite.

Računica je jasna, uz malo truda i dobro osvetljenje, možete imati višestruku korist. Ali i novčanu dobit.

Svet mikrobilja

Građevinski inženjer Vojkan Stefanović iz Niša pre nekoliko godina je kupio zemlju i počeo da proučava svet bilja. S obzirom na to da ima malu decu, u šali kaže da je noću čitao, a danju primenjivao pročitano.

Pre desetak godina njegov prijatelj osmislio je inkubatore za rasad, ali kako Vojkan pojašnjava, nije naišao na razumevanje.

Ipak, Vojkan je odlučio da ih opet "oživi" i danas ih prodaje u dve veličine, po ceni od 3.000 i 5.000 dinara. Ali i nudi skicu da ih sami napravite.

Izum je jednostavan, a benefit ogroman. Naime, u pitanju je kutija od stiropora, sa termostatom koja kontroliše temperaturu vaših posađenih biljaka i lampa od 6.400 Kalvina koja oponaša sunčevu svetlost.

- Uz inkubatore ne zavisite od vremenskog doba, zimi možete da napravite šta hoćete. Ne samo da je najjfetinije, već biljka iz semena može da traje i do 50 godina duže. Isplativost je ogromna, dobijate besplatno od 100 do 1.000 puta više - priča Vojkan za Telegraf Biznis.

- Nešto za šta bi u idealnim uslovima trebalo 20 dana, vi dobijate za mnogo kraće vreme. Na primer rotkvicu za pet dana. Mala potrošnja struje, a efekat izvanredan - pojašnjava.

Kako nam priča, u inkubatorima možete uzgajati i mikrobilje, ili ti mlade biljke koje se beru nakon 7 do 20 dana od klijanja, odnosno sa pojavom prvih pravih listova.

Koriste se u eksluzivnim restoranima za ukrašavanje jela, a veoma je bogato nutritivnim vrednostima. Na primer, od pšenične trave se pravi detox zeleni napitak. I vi je možete uzgajati u svojoj kući.

- Kad poraste 20ak centimetara, iseče se, iscedi i pije. Prošle godine su se ampule mikrobilja prodavale za 1.000 dinara, a čovek može sam da uzgoji lako - priča Vojkan.

Ako pogledate na internetu, cena mlevene pšenične trave kreće se oko 600 dinara za 100 grama.

Ukoliko se ipak odlučite za proizvodnju za svoje potrebe, i to bez inkubatora, Vojkan savetuje da nabavite samo dobro osvetljenje i potrudite se da temperatura gde se nalaze biljke ne pada ispod 15 stepeni.

Takođe, treba obratiti pažnju i na temperaturu koju zahteva svaka biljka pojedinačno.

Vojkan Stefanović, inkubator za rasad, začinsko bilje Foto: Vojkan Stefanović

Najplodnija zemlja uz pomoć biočara

Vojkan na svom imanju razvija i biočar, ili ti aktivni ugalj. Dobija ga pirolizom drveta na visokim temperaturama bez prisustva vazduha.

Kako nam pojašnjava, biočar oplemenjuje zemlju, upija negativne, a stvara pozitivne čestice.

- Jedan kubni centimetar aktivnog uglja se razvije na površinu i širi se dva kvadratna kilometra. Skuplja nutrijente i vodu, njena upotreba je prepolovljena i pravi pozitivnu atmosferu u zemlji - pojašnjava Vojkan.

Telegraf Biznis pisao je i o Leskovčanima koji je u Beogradu iskoristio prozor za svoju malu "urbanu baštu" u kojoj gaji paradajiz i papričicu.

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • micre

    6. decembar 2022 | 02:15

    jel ima sanse da se benefit izbaci iz recnika?

  • Nina

    5. decembar 2022 | 21:41

    Molim vas za kontakt gospodina Stefanovića.

  • Dragica Stefanovic

    6. decembar 2022 | 00:23

    Penzionerka sam sa malom penzijom od sada tek 26000din šta mi predlazete mozeli pomoc da malo zivnem.Kako da stupim u kontakt sa vama .U nadi da me razumete srdačan poz.🙏🙏🙏

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>