• 0

Pomama u EU za ovim proizvodom: Smanjuje račune za energiju za čak 860 evra

Godišnja prodaja toplotnih pumpi u EU mogla bi da poraste na 7,0 miliona jedinica do 2030. godine sa 2,0 miliona u 2021

  • 0
kuća, grejanje Foto: Shutterstock.com

Globalna prodaja toplotnih pumpi će skočiti na rekordne nivoe u narednim godinama, jer svetska energetska kriza ubrzava njihovo usvajanje, navodi Međunarodna agencija za energiju u novom specijalnom izveštaju.

Dokument pod nazivom "Budućnost toplotnih pumpi" pokazuje da toplotne pumpe mogu da igraju važnu ulogu u smanjenju potrošnje fosilnih goriva, posebno prirodnog gasa - a sve za potrebe grejanja domaćinstava, kancelarija, škola i fabrika.

Toplotne pumpe obično koštaju manje tokom svog životnog veka od kotlova na fosilna goriva, zahvaljujući većoj efikasnosti. Po današnjim cenama energije, godišnja ušteda na računu za energiju domaćinstava koja pređu na toplotne pumpe može se kretati od 300 dolara u SAD, do 900 dolara (oko 860 evra) u Evropi.

"Prodaja će u 2022. dostići rekordne nivoe kao odgovor na globalnu energetsku krizu, posebno u Evropi, gde neke zemlje beleže duplo veću prodaju u prvoj polovini godine u odnosu na isti period lani", navodi se u izveštaju.

Godišnja prodaja toplotnih pumpi u EU mogla bi da poraste na 7,0 miliona jedinica do 2030. godine sa 2,0 miliona u 2021, ako vlade ostvare planove za smanjenje emisija i energetske bezbednosti.

Globalna prodaja toplotnih pumpi porasla je za skoro 15 procenata u 2021. godini, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, pri čemu je u Evropskoj uniji skočila za oko 35 odsto.

Prema izveštaju IEA, toplotne pumpe bi mogle da smanje potražnju za prirodnim gasom za skoro 7,0 milijardi kubnih metara (bcm) do 2025. godine, što je otprilike jednako količini prirodnog gasa koji je isporučen preko Transjadranskog gasovoda 2021. godine.

Ukoliko se ispune klimatski ciljevi EU, takva godišnja ušteda gasa bi porasla na najmanje 21 milijardu kubnih metara do 2030. Komentarišući izveštaj, izvršni direktor IEA, Fatih Birol, rekao je da su toplotne pumpe neizostavan deo svakog plana za smanjenje emisija i korišćenja prirodnog gasa i urgentan prioritet u EU danas.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>