• 0

Primer dobre prakse: Srpska delegacija obišla nemačko čvorište obnovljive energije

Prilikom posete predstavnica Nemačke razvojne saradnje Daniela Kostadinova istakla je da je cilj takođe da Srbija napreduje i postane lider klimatske politike u regionu

  • 0
ekologija Foto: Freepik

"Sveobuhvatni cilj Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva je da pruži značajnu podršku ka dekarbonizaciji, povećanju obnovljivih izvora energije i ispunjavanju međunarodnih sporazuma" istakao je Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade SR Nemačke u Beogradu u okviru ovonedeljne posete istočnonemačkom regionu Lužica.

Srpsku delegaciju tokom ove jednodnevne studijske posete činili su istaknuti predstavnici iz Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Uprave za javni dug i Ministarstva finansija Rebublike Srbije, koji su se sastali sa visokim predstavnicima Državnog kancelara države Brandenburg, Investicione banke države Brandenburg i ekonomskog regiona Lužica u gradu Kotbus.

Cilj posete je bio da predstavnici srpske delegacije čuju iskustva i primere dobre prakse od predstavnika države Brandenburg i kompanije LEAG, koja je u procesu energetske tranzicije sa upotrebe uglja kao energenta na obnovljive izvore.

Bez uglja do 2040. godine

Nemačka planira da postepeno izbaci ugalj do 2038. godine, ili možda čak do kraja decenije, a Lužica se smatra najvećim nemačkim čvorištem za obnovljive izvore energije.

Kompanija LEAG namerava da instalira solarne i vetroelektrane na lokacijama svojih eksploatacija uglja, a najavljuju i da će uspostaviti najveće čvorište obnovljive energije u Nemačkoj do 2030. godine u svom matičnom regionu Lužica.

- Stoga je srpsko-nemačka delegacija bila u studijskoj poseti Lužicu, jednom od centralnih rudarskih regiona za ugalj u Nemačkoj, jer je bilo izuzetno dragoceno čuti iskustva od njihovih zvaničnika o izazovima i mogućnostima koje se odnose na aktivnosti zelene tranzicije - poručio je Šiling.

Prilikom posete predstavnica Nemačke razvojne saradnje i deo tima Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva Daniela Kostadinova istakla je da je Nemačka jedan od vodećih donatora u energetskom sektoru u Srbiji, pa je kroz pojačanu političku percepciju klimatskog partnerstva, cilj takođe da Srbija napreduje i postane lider klimatske politike u regionu.

- Studijska poseta Lužicu veoma je značajna, naročito u ovom trenutku, budući da se Srbija obavezala za sprovođenje zelene ekonomije. Iskustva koja su predočena odnose se, između ostalog, na rekultivaciju terena posle rudarstva, kao i potencijale za širenje obnovljivih izvora energije. Jasno je da predstoje veliki izazovi i teške odluke, pa su zato ovakve posete dragocena prilika da se sazna nešto više o samom procesu, o glavnim preprekama, kao i o primenjenim rešenjima - zaključila je Kostadinova.

Boris Milanović, predstavnik Ministarstva za evropske integracije, kaže da je poseta Lužicu našim predstavnicima omogućila direktan uvid u prakse izrade i implementacije velikih programa razvoja na lokalnom nivou, što je tema od presudnog značaja za potrebe Republike Srbije u predstojećim godinama.

- Sastanak sa predstavnicima regiona Lužica poslužio je kao dobra prilika da čujemo koje praktične probleme institucije zemalja članica imaju tokom rada sa programima i instrumentima EU, ali i, što je najvažnije, koja rešenja primenjuju da bi prevazišli administrativne prepreke - dodao je Milanović.

O projektu

Cilj projekta Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva jeste da pruži podršku Srbiji u formulisanju i sprovođenju klimatske politike u skladu sa ciljevima međunarodnih klimatskih sporazuma, kao i obavezama preuzetim u procesu pristupanja EU, jasnom upućivanju na Zelenu agendu i Nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije.

Osim dekarbonizacije i obnovljivih izvora energije, ključne teme i projektne aktivnosti uključuju i transformaciju privrede, zelenu ekonomiju i cirkularnu ekonomiju.

Projekat Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Nemačka razvojna banka KfW, zasniva se na Zajedničkoj deklaraciji o "Strateškoj saradnji na klimatskim akcijama", koja je potpisana tokom prošlogodišnjih međuvladinih pregovora o saradnji između Srbije i Nemačke.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>