• 0

Picerija koja menja ponudu u skladu sa promenama klime: Možete li da pogodite šta prvo "leti" iz menija?

Alesandra i njen tim pažljivo biraju koja jela se nalaze na meniju, još od osnivanja 2017. godine, sa ciljem da smanje količine hrane koja se baca

  • 0
bacanje hrane

Foto: Shutterstock

Picerija "PizzaPlex" u Detroitu, smeštena u zgradi od smeđe cigle i na tik od berbernice, posvećena je ograničenju ugljeničnog otiska.

Osim što je picerija uređena sa ukusom, pa tako možete da pevate karaoke, isprobate razna vina, ili pak prihvatite akciju da kupite hranu za one koji to ne mogu, već se i zaposleni bore sa klimatskim promenama, smanjujući količinu bačene hrane. I sve počinje od jelovnika.

Suosnivač Alesandra Kerion i njen tim pažljivo biraju koja jela se nalaze na meniju, još od osnivanja 2017. godine, s ciljem smanjenja količine hrane koja završava na deponiji.

Tokom godina, jelovnik picerije je prošao kroz talase promena. Najviše su fokusirani na smanjenje soseva i dodataka jelu koje restoran nudi. U početku, priznaju, bilo je izazova.

Kako Alesandra priča, picerija je prvobitno nudila paletu hrane i radila je do kasno, što je rezultiralo velikom količinom bacanja onih namirnica koje ljudi nisu kupovali.

Sada, kada se uvede nova stavka u meniju, oni će služiti ta jela sve dok imaju sastojke pri ruci. Kada se taj probni period završi, ako se jelo nije dobro prodavalo, tada ga tim izbacuje sa jelovnika.

- Ukoliko ljudi ne naručuju, onda ga sklanjamo sa menija. Ljudi će tražiti ponekad, ali nedovoljno da opravda svoje mesto - pojašnjava Alesandra.

Kada pripremaju pice, tim pravi onoliko testa koliko je neophodno, što je proces koji je usavršavan tokom godina jer su saznali koje su verzije najprodavanije.

Na ovaj način, praćenje količine kupljenih sastojaka eliminiše mogućnost bacanja hrane. Ovakav način poslovanja bilo je olakšanje i za sam budžet.

- Ne trošite više nego što treba na ono što se i ne kupuje - objašnjava Alesandra.

Dodatno, restoran učestuje u programu koji pomaže biznisima da mere otpad od hrane koju proizvode. Trenutno, sav ostatak hrane, bilo da je proizveden od pripreme hrane ili ako kupac ne završi obrok, ide u kantu za kompost. Alesandra se nada da će restoran u bliskoj budućnosti preuzeti pristup praćenju otpada hrane zasnovan na podacima.

Takođe, ukoliko neko poželi da odnese obrok kući, restoran pakuje hranu u kutije napravljene od materijala koji se mogu reciklirati.

I naravno, koliko god je to moguće, picerija se okreće hrani koja sveže i lokalno proizvedena.

- Želimo da budemo u mogućnosti da ponudimo razne stvari. Ali ne na račun stvaranja više otpada - zaključuje Alesandra za sajt energynews.

Prema podacima Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija, koji su objavljeni u maju ove godine, u našoj zemlji se godišnje baci 83 kilograma hrane po stanovniku.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari