• 4
 ≫ 

Ovaj grad postaje centar za nanocevi u Srbiji: 100 puta jače od čelika, dobijamo inovativne materijale

 ≫ 

Kompanija OCSiAl, vodeći proizvođač grafičkih nanocevi u svetu, razmišlja dugoročno kada je reč o ulaganju u Srbiji

  • 4
Nano cev tehnologija Stara Pazova

Foto: Shutterstock

U cilju smanjenja štetnih uticaja, i pre svega CO2 emisija, svetske vlade i kompanije se neprestano trude da budu inovativne i što naprednije na tom polju.

Kako raste svest pojedinaca, ali i čitavih nacija i organizacija o klimatskim promenama, tako se rađaju i nove ideje, rešenja, pa i materijali - kao sastavni deo svega što danas možemo da zamislimo.

Mahom se priča o otpadu, biogorivu, reciklaži, industrijama koje emituju najviše zagađenja, ali ne toliko o samim materijalima koji treba da budu što održiviji i efikasniji.

Jedan od dobrih primera su grafenske nanocevi, koje donose revoluciju, kao jedini aditiv na tržištu koji je za sve namene, i može poboljšati specifična svojstva kod više od 50% materijala na svetu.

Danas smo u Beogradu, u prelepom ambijentu jednog restorana na Dorćolu, uz koncept fine dining kuhinje, imali priliku da se upoznamo sa misijom poslovanja i dometima globalne kompanije OCSiAl.

Reč je o vodećem proizvođaču grafičkih nanocevi u svetu, sa sedištem u Luksemburgu, koji razmišlja dugoročno kada je reč o ulaganju u Srbiji. Štaviše, planiraju da u Staroj Pazovi izgrade centar za ovaj tip nanocevi, u periodu od 2023. do 2024. godine, a sa proizvodnjom bi trebalo da se krene krajem prvog kvartala naredne godine.

Kako smo saznali na današnjoj prezentaciji, ovo postrojenje za sintezu biće središte industrijskog centra grafenskih nanocevi, koje će pratiti proizvodne linije koncentrata nanocevi za različite polimere i disperzije nanocevi za povećanje gustine energije baterija za e-vozila.

Ono što je poseban benefit za Srbiju i grad kao što je Stara Pazova, koji broji nepunih 20.000 stanovnika (ne računajući opštinu), jeste renome koji OCSiAl uživa u svetu, budući da slovi za najvećeg svetskog proizvođača grafenskih nanocevi.

Nanotehnologija

Foto: Telegraf.rs

Njihova priča je krenula 2009. godine, uz pitanje: Može li se stvoriti industrijska tehnologija za sintezu grafenskih nanocevi, optimizovana na stotine hiljada tona godišnje, i može li se značajno smanjiti cena koju plaćaju potrošači, za 100 puta?

Kompanija danas posluje u više od 50 zemalja sveta, a očekuje se da će pogon u Staroj Pazovi imati 200 zaposlenih, sa različitim nivoima obrazovanja i iskustva.

Nanotehnologija

Foto: Telegraf.rs

Zašto su grafenske nanocevi budućnost?

Ono što ih ističe jeste sledeće:

  • Visoka provodljivost
  • Kompatibilnost sa skoro svim materijalima
  • 100 puta su jače od čelika
  • Termička stabilnost u vakuumu: do 1600 stepeni
  • Odnos dužine i prečnika: Više od 3000:1

Kada se ubace u materijal, ove cevi - ranije poznate kao ugljenične - stvaraju trodimenzionalnu, ojačavajuću provodnu mrežu koja daje novi skup svojstava i omogućava stvaranje materijala koje do sada nismo upoznali.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>