• 0

Trećina zemalja EU još nije uvela mere za uštedu energije: Dve zemlje posebno "zapinju"

Osam od 27 država EU još nije uvelo nikakve mere za smanjenje potrošnje gasa i električne energije

  • 0
BRISEL APRIL SNEG Brisel / Foto: Tanjug/Marina Maksimovic

Mere koje preduzimaju vlade zemalja Evropske unije za smanjenje potrošnje gasa i električne energije znatno variraju širom kontinenta i nedovoljne su za postizanje ciljeva uštede energije, otkriva analiza Evropske kancelarije za životnu sredinu (EEB).

Prema istraživanju EEB-a, mere koje su evropski lideri usvojili pre četiri meseca, za smanjenje potrošnje gasa u svojim zemljama za 15 posto i struje za 10 procenata, vrlo su neujednačene.

"Osam od 27 država EU još nije uvelo nikakve mere za smanjenje potrošnje gasa i električne energije. Ni u domaćinstvima ni u preduzećima ili državnim telima", pokazuje studija EEB, a prenosi agencija Anadolija.

Prema studiji, samo je 12 država EU usvojilo neke obavezne mere za smanjenje potrošnje energije.

Zemlje koje uvoze velike količine ruskog gasa, poput Italije i Nemačke, uvele su najstrože mere za uštedu gasa. One manje zavisne od gasa, poput Francuske i Španije, takođe prednjače u EU sa merama za smanjenje potrošnje energije, pri čemu ciljaju i javni i privatni sektor, uključujući domaćinstva, kao i industriju i mala preduzeća.

Ali, Švedska, Finska, Luksemburg, Holandija, Austrija i istočnoevropske zemlje naginju ka labavijim mere za smanjenje potrošnje energije. Iako su među zemljama koje najviše zavise od gasa, s udelom od 30 do 40 posto u ukupnoj potrošnji energije, Holandija i Hrvatska su primenile samo dobrovoljne mere za uštedu gasa.

Rumunija i Litvanija, koje se uveliko oslanjaju na fosilna goriva, nisu sprovele nikakve mere za smanjenje potrošnje energije.

- Što pre smanjimo potrošnju, brže ćemo smanjiti uzlazni pritisak na cene energije, što će efektivno pružiti olakšanje domaćinstvima i industriji - kaže zamenik menadžera za klimatske politike u EEB-u, David Sabadin, povodom nalaza studije.

Poziva kreatore politike da prioritet daju smanjenju potražnje za energijom u uslovima brojnih izazova sa kojima će se EU suočiti kod punjenja skladišta gasa uoči zime sledeće godine.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>