• 0

Amerikanci raspršili male čestice sumpora u atmosferu: Burne reakcije posle poduhvata kompanije

U teoriji, prskanje sumpora i sličnih čestica u dovoljnim količinama moglo bi potencijalno da ublaži globalno zagrevanje

  • 0
Globalno zagrevanje Foto: Profimedia

Startap Make Sunsets tvrdi da je lansirao meteorološke balone koji su možda oslobodili čestice sumpora u stratosferi, potencijalno prelazeći kontroverznu barijeru u oblasti solarnog geoinženjeringa piše technologyreview.

U teoriji, prskanje sumpora i sličnih čestica u dovoljnim količinama moglo bi potencijalno da ublaži globalno zagrevanje. Iako nije teško da se puste takva jedinjenja u stratosferu, naučnici su uzdržani od izvođenja čak i malih eksperimenata na otvorenom. Delom jer je veoma kontraverzno. 

Iako je malo poznato o efektima na visokom nivou, mogli bi da imaju sporedne efekte. Uticaj bi mogao da bude gori u nekim regionima, koji bi mogli da izazovu geopolitičke konflikte.

Šta je startap uradio?

Naime, kompanija je navodno lansirala balone sa lokacije u Meksiku piše technologyreview, bez ikakvog javnog angažmana ili naučnog ispitivanja.

Nekoliko istraživača, sa kojima je razgovarao sajt, osudilo je napore da se geoinženjering komercijalizuje u ovoj ranoj fazi.

Luk Isman, suosnivač i izvršni direktor kompanije, se nada da će napredovanjem u kontraverznom sektoru, startap pomoći da se pokrene javna debata i unapredi naučna oblast koja se suočila sa velikim poteškoćama u izvođenju malih eksperimenata na terenu usred kritika.

On ističe da su klimatske promene velika pretnja, i svet se mnogo sporo kreće u rešavanju istih, pa su tako radikalne intervencije neophodne.

- Moralno je pogrešno, po mom mišljenju, da ne radimo ovo. Bitno je da uradimo što brže i bezbednije možemo - rekao je.

Pojedini naučnici smatraju da bi ovakvi postupci mogli da unazade naučnu oblast, smanjujući finansiranje, podršku vlade pouzdanim istraživanjima i ubrzavajući pozive za ograničavanje studija.

Globalno zagrevanje, svet, planeta Foto: Shutterstock

Navodno, prva dva balona su puštena u aprilu, ali nije jasno da li se to dogodilo, gde su baloni završili, ili kakav uticaj su imale čestice, jer na balonima nije bilo opreme za praćenje.

Isman takođe priznaje da nisu tražili nikakva odobrenja od državnih organa ili naučnih agencija, u Meksiku ili drugde, pre prva dva lansiranja.

- Ovo je bilo čvrsto na teritoriji naučnog projekta. U suštini, trebalo je da potvrdim da to mogu da uradim - priča pomalo sebično Isman.

Kompanija kaže da je prikupila 750.000 dolara finansiranja od Boost VC-a i Pioneer fonda, između ostalih, i da su njeni rani investitori takođe kupovali kredite za hlađenje.

Dejvid Kit, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za solarni geoinženjering, kaže da količina materijala u pitanju, manje od 10 grama sumpora po letu, ne predstavlja nikakvu stvarnu opasnost po životnu sredinu.

Ali i da je zabrinut zbog bilo kakvih napora da se privatizuju osnovne geoinženjerske tehnologije, uključujući njihovo patentiranje ili prodaju kredita za izdanja, jer "komercijalni razvoj ne može da proizvede nivo transparentnosti i poverenja koji je svetu potreban da donese razumne odluke o primeni".

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>