• 0

"Dečiji rođendani više neće biti isti": Zabranjuju plastične tanjire i pribor, treba 200 godina da se razgrade

Svaka osoba u Velikoj Britaniji u proseku koristi 18 plastičnih tanjira i 37 setova pribora godišnje

  • 0
dečiji rođendan Foto: Pixabay

Jednokratni plastični pribor, tanjiri i tacne biće zabranjeni za upotrebu u Velikoj Britaniji, potvrđuje njihova vlada, a prenosi Bi-Bi-Si.

Iako još uvek nije jasno kada će tačno zabrana stupiti na snagu, ispraćena je sličnim merama u Škotskoj i Velsu prošle godine.

Prema procenama britanske vlade, 1.1 milijardi jednokratnih tanjira i više od 4 milijardi plastičnih pribora bude iskorišćeno na godišnjem nivou u njihovoj zemlji.

Svaka osoba u Engleskoj u proseku koristi 18 plastičnih tanjira i 37 setova pribora godišnje, dok samo 10 odsto biva reciklirano.

Ova najnovija mera, međutim, ne obuhvata artikle u supermarketima ili prodavnicama. Vlada je rekla da će za to doneti posebnu odluku.

Najnovija zabrana ispraćena je odlukom Engleske iz 2020. godine, kada je iz upotrebe izbacila jednokratne slamčice, plastične štapiće za uši i ukrasne štapiće za koktele.

Vlada će sa zvaničnim informacijama izaći 14. januara. I u Srbiji je ranije bilo ovakvih inicijativa, ali još nisu usvojene.

S druge strane, ima dobrih primera, pa se na koncertima koriste trajne čaše.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>