• 4

"Ne želim da budem odgovoran za zemljotrese": Stopira se proizvodnja na ključnom gasnom polju

Holandija je prošle godine bila pod pritiskom vlasti EU da poveća proizvodnju na ovoj lokaciji, kada je pad snabdevanja iz Rusije doveo do povećanja cena gasa na kontinentu

  • 4
zemljotres Foto: Shutterstock

Holandska vlada planira da zaustavi proizvodnju na gasnom polju Groningen kasnije ove godine, rekao je za FT državni sekretar za rudarsku industriju, Hans Vijlbrief.

Već proizvodi samo delić svog kapaciteta i "veoma je opasno" nastaviti sa radom, kaže zvaničnik. "Nećemo ga više otvarati zbog bezbednosnih problema… Neću to da radim, jer to znači da povećavate šanse za zemljotrese, za koje ne želim da budem odgovoran".

- Veoma je jednostavno: svako ko ima neka saznanja o opasnosti od zemljotresa mi kaže da je zaista veoma opasno nastaviti sa proizvodnjom [u Groningenu]. Prilično sam ubeđen da je mudro zatvoriti ga - kaže Vijlbrief.

Zvaničnik je napomenuo da se zatvaranje lokacije planira do 1. oktobra, ali će to zavisiti od toga da li će EU imati dovoljno gasa posle zime.

Ako bude potrebno, polje bi moglo da nastavi sa radom do oktobra 2024. godine. Navodno postoje rezerve gasa u vrednosti od oko bilion dolara u Groningenu, koji je otvoren 1963. i proizvodio je više od 50 milijardi kubnih metara gasa na svom vrhuncu pre deset godina.

Međutim, pošto je proces ekstrakcije doveo do zemljotresa koji su ugrozili domove lokalnog stanovništva, proizvodnja je na kraju smanjena. Do 100 potresa godišnje, izazvanih bušenjem, registrovano je u okolini Groningena od 1980-ih, sa oko 160.000 zahteva za saniranje štete na imovini, podnetih do danas, navodi FT.

Holandija je prošle godine bila pod pritiskom vlasti EU da poveća proizvodnju na toj lokaciji, kada je pad snabdevanja iz Rusije doveo do povećanja cena gasa na kontinentu.

Evropska unija, zastava Foto: Tanjug/AP

Iako je Hag odbacio ove pozive, ipak je odložio planove za zatvaranje terena. Njegova godišnja proizvodnja smanjena je na 2,8 milijardi kubnih metara, jer bi proizvodnja više od 5 milijardi kubnih metara povećala rizik od zemljotresa.

Rusija je, piše RT, nekada bila najveći snabdevač EU gasom, sa udelom od 40% ili 155 milijardi kubnih metara ukupne potrošnje gasa u EU 2021. Prošle godine, Moskva je bila prinuđena da obustavi isporuke gasa kroz gasovode Jamal-Evropa i Severni tok 1 zbog sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini.

Krajem septembra, isporuke kroz Severni tok 1 su potpuno obustavljene nakon sabotiranja gasovoda, a Rusija nastavlja da isporučuje gas određenim evropskim kupcima preko tranzitne linije kroz Ukrajinu i gasovoda Turski tok kroz Tursku, ali te aktuelne količine su samo delić onoga što je zabeleženo u 2021. godini.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    23. januar 2023 | 18:01

    Pa da, a gas od zapada mnogo jeftiniji.Smesno!

  • Map

    23. januar 2023 | 16:02

    Zato rusi po Vojvodini frakiraju li frakiraju a posle kad bude drmaje sto ih briga, bitno da izvuku sve i kap nafte prerade i nama prodaju najskuplje u Evropi

  • Перагеније

    23. januar 2023 | 20:11

    Море правиће они северни ток од блата...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>