• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li bi električne infracrvene tapete mogle da zamene radijatore? Oponašaju toplotu Sunca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tapete imaju dve bakarne trake sa svake strane i sloj grafena

  • 1

Velika Britanija ima plan do do 2035. godine smanji efekat staklene bašte, a u tome bi mogle da im pomognu električne infracrvene tapete. Naime, oko 23 miliona domova povezano je na gasnu mrežu, a nova tehnologija već je počela da se isprobava u pojedinim delovima zemlje.

One bi trebalo da oponašaju Sunce, a osim što im ne treba gas, električne tapete ne isušuju zrak kao obični radijatori piše Bi-Bi-Si. Kako onda funkcionišu?

Tapete imaju dve bakarne trake sa svake strane i sloj grafena koji, kada se napaja električnom energijom, emituje infracrveno zračenje, što je poput toplote koju stvara Sunce.

Dok radijatori zagrevaju prostorije zagrevanjem vazduha, električne infracrvene tapete zagrevaju čvrste predmete u prostoriji, uključujući ljude, i to u rasponu od dva do tri metra.

Da li je ovo zelenije rešenje? Tina Favcet sa Univerziteta u Oksfordu nije tako sigurna.

- Sigurno bi to moglo zelenije, pogotovo jer koristimo sve više obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije. Ali mislim da bi tekući troškovi mogli biti prilično visoki, jer struja košta tri do četiri puta više od gasa.

Prema proračunima britanskog proizvođača, postavljanje tapeta u domu sa tri spavaće sobe koštalo bi oko 4.500 evra dok sa druge strane, rešenje koje Tina nudi, toplotne pumpe, koštaju oko 9.000 evra. S tim da država pokriva više od polovine iznosa.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>