• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zeleni hoteli u Beču su nova atrakcija: Zavirite u nestvarne koncepte, od hrane do tuševa i enterijera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Spoljno zelenilo služi da umanji buku i da doprinese čistijem vazduhu

  • 0
Hotel Wilhelmshof © Der Wilhelmshof Foto: Hotel Wilhelmshof © Der Wilhelmshof

Glavni grad Austrije, kao deklarisani "zeleni grad", raspolaže modernim i održivim hotelima. Neki od njih upadaju odmah u oči svojom zelenom fasadom, dok su drugi - zahvaljujući eko-tehnologiji unutar samih objekata - postali pravi samosnabdevači.

Gilbert je "najšarmantniji" hotel u srcu Beča, u sedmom okrugu, koji pleni svojom zelenom fasadom i zelenilom u samom enterijeru. Spoljno zelenilo služi da umanji buku, doprinese čistijem vazduhu i utiče na prirodno hlađenje zgrade.

Pored svega toga, nudi i skrovište za pčele i ptice. Hotel Gilbert je dobio evropsku turističku nagradu za održivost "GrINN Awards 2022", kao najbolji održivi smeštaj u Srednjoj Evropi.

Zeitgeist Vienna je hotel čija je glavna karakteristika - održivost. Nalazi se na glavnoj železničkoj stanici, a sobe su koncipirane za različitu dužinu boravka. Dugovečni i visoko-kvalitetni materijali i štedljivi tuševi spadaju u standardnu opremu hotela. U restoranu se vodi računa kako kod veganskih tako i kod jela sa mesom - da to budu sezonske namirnice iz okruženja.

The Wood je jedinstveni ekološki hotel, gde je sve od drveta i zelenila. Izgrađen je od 1.500 stabala smreke iz održivog šumskog uzgoja, a svako stablo je 100 odsto prerađeno. Takođe se mislilo i o "dopuni", pa su za svako posečeno drvo - zasađena dva mlada stabla.

Hotel The Wood Foto: Hotel The Wood

A zbog čega je upotreba drva u izgradnji važna? Zato što drvo tokom čitavog životnog veka upija ugljen-dioksid.

Boutiquehotel Stadthalle je pravi hotel za primer po pitanju održivosti. To je prvi gradski hotel sa nultom energijom u Evropi. Pomoću toplotne pumpe koja koristi energiju geotermalnih voda, fotonaponskog i solarnog postrojenja, ovaj hotel proizvodi onoliko energije koliko mu je potrebno.

Njegova unutrašnjost je prava zelena oaza sa mirisom lavande i pčelama na krovu hotela. Manjoj potrošnji struje doprinose ekološki tuševi, led lampe i izbacivanje mini bara iz soba.

Hotel Gilbert Foto: Hotel Gilbert

Na zapadom obodu Beča, usred zelenila, smešten je eko-Hotel Gallitzinberg, sa sveobuhvatnim pogledom na grad. Do hotela se iz centra grada stiže metroom ili autobusom za 25 minuta. Lokacija je idealna za šetnje, trčanje, a i bicikli stoje na raspolaganju u hotelu.

Obilan doručak sa namirnicama iz regiona i iz organskog uzgoja, smanjenje otpada i domaćinski odnos prema resursima - karakterišu hotel Gallitzinberg.

U jesen 2022. godine, Magdas Hotel je preseljen iz druge u treću bečku opštinu. Filozofija hotela socijalnog preduzetništva ostala je ista: zaposleni dolaze iz čitavog sveta. Težište hotela zasniva se na angažovanju pripravnika i zaposlenih migrantskog porekla, a osnovna obeležja hotela su i održivost i recikliranje.

Stari nameštaj u hotelu je restauriran ili je dobio novu namenu.

Tu je i hotel Henriette Stadthotel, smešten u samom centru Beča, i idealan za goste sa decom ili bez dece koji rado idu pešice ili biciklom. Doručak u hotelu je od organskih proizvoda, sobe se čiste bez upotrebe hemijskih sredstava, a grejanje i hlađenje je bez emisije CO2.

U devetoj opštini smešten je hotel The Harmonie Vienna gde se posebna pažnja posvećuje osobama koje pate od alergija. Sobe su specijalno uređene za alergičare, bez tepiha, sa biljkama uzgajanim u vodi, a sapuni i šamponi su bez parfema i alergena.

Hotel The Harmonie Vienna Foto: Hotel The Harmonie Vienna

U čitavom hotelu nalaze se jedinstveni dizajnerski elementi peruanskog umetnika Luisa Casanove Sorolle.

U bečkom hotelu Wilhelmshof sve je u znaku umetnosti i održivosti. Topla voda i hlađenje funkcionišu bez emisije CO2, bez upotrebe fosilnih goriva, uz pomoć toplotnih pumpi koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda. Tako se u hotelu, u poređenju sa standardnim sistemima za grejanje i hlađenje, uštedi 80 odsto energije.

Taj koncept je 2021. godine od strane Austrijskog ministarstva za životnu sredinu nagrađen kao najbolja mera zaštite životne sredine i klime.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>