• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Osećanja prema reci mogu biti jača od politike": Prirodno dobro moglo bi da dobije zakonska prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

U 2019. godini nijedna reka u Engleskoj nije ispunila testove kvaliteta za zagađenje

  • 0
Reka Ouse, Engleska Foto: Shutterstock

Engleska reka Uz na putu je da postane prva reka u toj zemlji kojoj će biti dodeljena zakonska prava, kao deo rastućeg pokreta za jačanje zaštite prirode kroz zakone piše Gardijan.

Povelja o pravima reke, koja bi trebalo da bude usvojena u naredne dve godine, verovatno će biti zasnovana na Univerzalnoj deklaraciji o pravima reka, koja kaže da reke treba da imaju pravo da teku, da obavljaju suštinske funkcije u rečnom ekosistemu, da budu slobodne od zagađenja, da imaju izvorni biodiverzitet, kao i pravo na regeneraciju i restauraciju.

Kako piše Gardijan, Uz kao i mnoge druge reke širom zemlje, pune su otpadnih voda koje postrojenja duž toka ispuštaju kada ne mogu da se nose sa jakom kišom. U 2019. godini nijedna reka u Engleskoj nije ispunila testove kvaliteta za zagađenje.

Potez za davanje prava pomenutoj reci predvodio je Metju Bird, gradski i okružni odbornik Luisa. On je rekao za Gardijan da vodovne kompanije ne shvataju ozbiljno svoje odgovornosti.

- Postoji vakuum u politici na nivou vlade, a Agencija za životnu sredinu, koja je pravni zaštitnik reke, je ne štiti. U isto vreme, lokalne zajednice se osećaju nemoćno i izražavaju frustracije u znak protesta ili učestvuju u sporadičnim orkestriranim sastancima sa kompanijom Southern Water bez ikakvih naknadnih akcija.

Prvi pokušaji da se reci Uz dodele zakonska prava propali su pre tri godine, ali Bird je odlučio da pronađe novi pristup i opet pokuša.

Kako je pojasnio "strastveni govor" jednog konzervativnog odbornika u korist predloga ubedio je većinu da glasaju za njega.

- To je bilo prilično neverovatno, i dobro je pomisliti da osećanja prema reci mogu biti jača od politike - rekao je on.

Bird je rekao da još uvek ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako će prava funkcionisati u praksi.

- Ali to je u redu. Imamo dve godine da smislimo odgovor - dodao je.

Širom sveta, od Ekvadora do Novog Zelanda, doneti su zakoni koji prirodnim obeležjima kao što su reke i planine ili ekosistemi daju zakonska prava.

Video: Tanasković: Broj registrovanih vinarija povećan za 58 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>