• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zemlja razmatra prodaju izvora pitke vode strancima: Domaće tržište im već prezasićeno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvor Mühlackern je "goruća" tema godinama

  • 1
Javna česma Foto: Pixabay

Pravo na izvor pitke vode "Mühlackern", jednog od najvećih u Švajcarskoj, je na prodaju piše Blick. Opština Turtmann-Unterems je pismeno potvrdila ove navode: Upoznati smo sa raznim  pregovorima, uključujući i Kineze".

Kako Blick doznaje od seljana, izvor je "goruća" tema godinama. Pre 40 godina postojali su projekti korišćenja vode, a pre dvanest godina zajednica je pristala na ugovor o izvornim pravima na 99 godina sa lokalnim preduzetnikom.

Od tada, on bezuspešno pokušava da proda prava na vodu. Kako je objasnio za švajcarsko-nemački list, projekat je vredan oko 30 miliona švajcarskih franaka i uključuje izgradnju fabrike za flaširanje mineralne vode.

Naime, izvorska voda, koja protiče kroz najpoznatiju planinu u Švajcarskoj, mogla bi da se prodaje u inostranstvu u flašicama sa motivom švajcarskog "Matterhorn-a", pošto je domaće tržište mineralne vode već zasićeno.

Navodi se da su kineski investitori veoma zainteresovani za ovakav projekat.

Međutim, Blick je doznao da postoji i lokalni investitor koji je zainteresovan za izvor, ali se njegova suma od nekoliko miliona franaka, ne uklapa u želje trenutnog vlasnika prava na izvor.

Bes među meštanima

"To je užas, veoma loše", kaže Miriam Born (80).

- Leti nismo smeli ni da operemo auto jer smo morali da štedimo vodu. I sada ovaj izvor, koji bismo verovatno mogli dobro da iskoristimo u nekom trenutku, treba da se proda u inostranstvu? To je loše - dodaje meštanka.

Drugi meštanin ukazuje da se sve već rasprodaje i da je sličan slučaj i sa Tobleronama. Podsetimo, američki vlasnik kompanije seli deo proizvodnje van Švajcarske.

Vlasnik izvornih prava je u naknadnom razgovoru sa novinarima Blick-a negirao da želi da proda prava kineskim investitorima.

Kako se navodi, reč je samo o konzorcijumu sa stranim učešćem – odnosno spajanju više kompanija pod vođstvom prethodnog nosioca izvornih prava.

Video: Da li bi ste kupili vodu od prvog svetskog semafor-kelnera?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>