• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Škotska ulazi u istoriju": Postavljena najdublja vetroturbina na svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vetroelektrana od 1GV počela je da proizvodi struju u avgustu prošle godine i biće u potpunosti operativna do leta

  • 0
Škotska, Vodene turbine Foto: Wilf Doyle / Alamy / Alamy / Profimedia

Najdublja morska vetroturbina na svetu postavljena je skoro 17 milja (oko 27 kilometara) od obale Angus kao deo najveće vetroelektrane u Škotskoj javlja Guardian.

Škotska energetska kompanija SSE postavila je temelj turbine od 2.000 tona na dubini većoj od 58 metara u ranim satima u nedelju, kao deo vetroelektrane vredne 3 milijardi funti, koju razvija u partnerstvu sa francuskom kompanijom Total.

U pitanju je 112. turbina, od ukupno 114, projekat koji će napajati ekvivalentno 1,6 miliona kuća. Vetroelektrana od 1GV počela je da proizvodi struju u avgustu prošle godine i biće u potpunosti operativna do leta.

Vetroelektrana Seagreen deo je plana SSE da uloži 12,5 milijardi funti do 2026. godine u projekte koji mogu ubrzati put Velike Britanije ka tome da postane neto nulta ekonomija.

Do kraja decenije SSE, koji razvija najveću svetsku vetroelektranu na moru u Doger banci u Severnom moru, planira da uloži ukupno 24 milijarde funti samo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

SSE je jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije u Velikoj Britaniji, ali je dva puta povećao svoje prognoze dobiti za celu godinu za finansijsku godinu koja se završava 31. marta zahvaljujući unosnim prihodima koje su ostvarile njegove gasne elektrane.

Graham Stuart, državni ministar za energetsku sigurnost i nultu neto emisiju, dodao je da je "ovo je još jedna sjajna prekretnica i za Škotsku i za Veliku Britaniju na polju industrije vetra na moru".

- Seagreen ulazi u istoriju sa najdubljom svetskom fondacijom za vetroturbine koja će, kada bude operativna, igrati neprocenjivu ulogu u snabdevanju energije - dodao je.

SSE je nekada bio jedan od najvećih domaćih dobavljača energije u Velikoj Britaniji, ali je kompanija prodala svoje maloprodajno poslovanje za domaćinstvo kompaniji Ovo Energy u ugovoru od 500 miliona funti kako bi se mogla fokusirati na razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

(Telegraf Biznis)

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>