• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim srednjoškolaca nadmašio studente: Boško, Stefan i Mihajlo pobednici inovacionog foruma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da je velika privilegija raditi sa mladim ljudima potvrđuje i Biljana Nikolić, nastavnik preduzetništva u Tehničkoj školi Užice

  • 0
Užice - Boško Zarić, Stefan Nikolić i Mihailo Đurić učenici “Tehničke škole Užice”  pobednici su inovacionog foruma Foto: Sajt grada Užica/RINA

Boško Zarić, Stefan Nikolić i Mihailo Đurić, učenici “Tehničke škole Užice”, činili su tim koji je odneo ubedljivu pobedu na takmičenju organizovanom u okviru Srpsko- francuskog inovacionog foruma, pod okriljem Francuske ambasade.

"Zelena energija za zelene automobile" naziv je njihove ideje koja je pobedila, iako su ostali takmičari bili studenti. Sa željom da ih upozna i čestita im na uspehu koji su postigli, gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, priredila je prijem za učenike i njihove mentore.

Uz podsećanje da je Vlada Republike Srbije u proteklom periodu uložila značajna sredstva u naučno-tehnološki razvoj i izgradnju naučnih i tehnoloških parkova širom zemlje, gradonačelnica je ovom prilikom najavila mogućnost da se i u Užicu ove godine izgradi jedan takav park, koji će pored već postojećeg Regionalnog inovacionog startap centra biti prava baza za stavaranje tehnoloških inovacija.

- To nam pokazuju i rezultati učenika koji su danas sa nama, a koji su ostvarili veliki uspeh. Koliko je njihova pobeda značajna govori i činjenica da su im konkurenicija bili studenti Univerziteta iz Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca, a da su oni bili jedina ekipa srednjoškolaca. Ja im čestitam i, naravno, želim još mnogo ovakvih uspeha. Mi ćemo se truditi da ih pratimo i da ih podržimo u skladu sa mogućnostima.

Da je velika privilegija raditi sa mladim ljudima potvrđuje i Biljana Nikolić, nastavnik preduzetništva u Tehničkoj školi Užice.

- Moj zadatak je da ih malo motivišem i prosto deca sve preuzimaju na sebe i rade. Ovo nije prvi uspeh, godinama unazad škola osvaja visoka mesta na takmičenjima i već su prepoznati među univerzitetima u Beogradu i drugim velikim gradovima.

To što su im na ovom takmičenju konkurencija studenti, prema rečima Boška Zarića, učenika četvrtog razreda “Tehničke škole Užice” na smeru mehatronika, nijednog momenta nije im predstavljalo problem.

- Nismo tako ni razmišljali jer u našoj školi možemo da dobijemo znanje kao sa fakulteta, zahvaljujući stručnim profesorima. Glavna ideja su stanice za punjenje električnih vozila putem solarnih panela i vetrogenartora, tako bi se automobili punili na zelenu energiju i sama životna sredina bi bila mnogo zdravija i čistija. To je bila glavna ideja koju smo razvijali, tehnički u školi, a RRA “Zlatibor” nam je pomogla oko finansija, marketinga i stvari koje u školi nismo mogli da naučimo - kaže Zarić.

- Čak i ljudi iz Francuske koji su bili u žiriju bili su iznenađeni našim znanjem koje smo stekli u dosadašnjem školovanju jer u Francuskoj imaju samo gimnaziju, a ne i stručne škole i oni su baš bili fascinirani našem znanjem - dodaje Stefan Nikolić, uz zahvalnost profesorima i mentorima na podršci.

Za Mihaila Đurića, trećeg člana ovog tima, ovo je bilo zanimljivo i dragoceno iskustvo. "Proširili smo znanja i upoznali se sa veoma kreativnim idejama. Kada je reč o realizaciji naše ideje ona je moguća, ali su finansije najveća prepreka, pa će sve zavisiti od potencijalnih investitora".

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>