• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj grad postaje najzeleniji? Ima više od 5.000 fotonaponskih sistema, a ulaže još 1,5 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahtev se može podneti već od 1 kilovat-pika.

  • 0
paneli

Foto: David Bohmann

Grad Beč je nedavno započeo akciju subvencionisanja izgradnje solarnih panela za preduzeća.

U tu svrhu, izdvojeno je čak 1,5 miliona evra, a obezbeđena sredstva su namenjena privrednim društvima za postavljanje solarnih panela na nadstrešnicama iznad parkirališta, benzinskih stanica ili skladišta.

Iznos finansiranja može biti do 30 odsto ukupnih prihvatljivih troškova i dodeljuje se u vidu jednokratne subvencije za ulaganje. Zahtev se može podneti već od 1 kilovat-pika.

Solarni sistemi snage do 100 kilovat-pika biće finansirani sa 750 evra po kilovat-piku, a sve preko toga - sa 600 evra po jedinici mere. Maksimalan iznos za jedno postrojenje jeste 200.000 evra.

- Grad se zalaže za razvoj obnovljivih izvora energije, kako bismo ostvarili naš ambiciozni klimatski plan do 2040. godine. Sa ovom akcijom želim da ohrabrimo što više preduzeća da iskoriste prednosti solarne energije, a istovremeno daju doprinos klimatskoj budućnosti grada - izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Rok za predaju zahteva je ograničen, pa grad apeluje na bečke kompanije da požure sa prijavama. Trenutno je na bečkim krovovima, fasadama i u javnom prostoru više od 5.000 fotonaponskih sistema u funkciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>