• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Toplotne pumpe postale su jedan od najtraženijih proizvoda: Kako rade i koliko vam štede u kući?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mišić nam objašnjava da osim regulacije prostorne ili temperature vode za grejanje i hlađenje, toplotne pumpe omogućavaju i zagrevanje sanitarne vode

  • 2
LG Foto: Ustupljene fotografije

Danas, u vreme kada svi mislimo svesnije o uštedi energije i zagađenju životne sredine, biramo i uređaje koji odgovaraju takvim zahtevima.

Potrošači su danas upoznati sa tehnologijom, bolje je razumeju. Znaju šta tačno kupuju, za uređaje se vezuju i emotivno.

I vrlo, vrlo im je važno da oni kontrolišu uređaje, a ne obrnuto. Tako, danas možete i kada krenete sa zimskog odmora sa neke od naših popularnih planina, da ugrejete prostorije kako bi vas sačekao topli dom.

Predstavnici kompanije LG Electronics (LG) predstavili su novi Multi V™ i uređaj sa promenljivim protokom rashladnog sredstva (Variable Refrigerant Flow - VRF) na međunarodnom skupu održanom nedavno na Zlatiboru.

Više od 150 gostiju iz zemlje i regiona, među kojima i Telegraf Biznis, bili su u prilici da se upoznaju sa brojnim pametnim funkcijama novog uređaja, prevashodno namenjenog za srednje i veće objekte, poput poslovnih zgrada, škola, tržnih centara, stambenih kompleksa, industrijskih postrojenja ili hotela.

Uređaj je energetski efikasan i nudi brojne sofisticirane i pametne funkcije koje pomažu u smanjenju energetske potrošnje za prijatniju unutrašnjost i tišu spoljašnost tokom cele godine.

Nebojša Mišić, regionalni menadžer kompanije LG koji se konkretno bavi toplotnim pumpama u intervjuu za Telegraf Biznis, istakao je kako su ovi uređaji izuzetno traženi na evropskom i domaćem tržištu, posebno serija Monobloc S, jer pružaju sveobuhvatno rešenje za domaćinstva i objekte malih i srednjih veličina.

Između ostalog, Mišić nam objašnjava da osim regulacije prostorne ili temperature vode za grejanje i hlađenje, toplotne pumpe omogućavaju i zagrevanje sanitarne vode, a sve operacije je moguće obaviti preko mobilne ThinQ aplikacije.

Pored toga, kupci imaju i mogućnost novčanih subvencija (GEFF program EBRD-a), jer su ovi uređaji izuzetno energetski i ekološki efikasni.

  • Čuli smo osnovne karakteristike toplotnih pumpi, ali kojih top 5 benefita biste izdvojili za potrošače?

- Ima ih više od pet, ali za početak, kada su se pojavile prve generacije toplotne pumpe vazduh-voda, imale su problem pri niskim temperaturama jer im je opadao kapacitet, odnosno gubile su snagu. Nova serija ima maksimalni kapacitet, može da radi do minus 25 stepeni, pri čemu sve do minus 15 imate na raspolaganju pun kapacitet bez upotrebe grejača. To je veliki benefit jer negde u planinskim predelima može da se dogodi jaka zima. Podnosi izuzetno niske temperature.

  • Velika tema je energetika, energetska efikasnost i ušteda, koja je vaša uloga u tome na tržištu?

- Lepo je baviti se ovim poslom u ovim vremenima. Ranije su toplotne pumpe bile skupe, proračun kupovine za domaćinstva padao je u vodu jer im na kraju nije bilo isplativo. Međutim, cena proizvoda je pala, ako poredite sa ostalim izvorima grejanja, mnogo je bolje uzeti energetski efikasan uređaj poput toplotne pumpe.

Dodatno, uvek postoje i određene subvencije, kao što je i kreditna podrška EBRD. Osim toga, nakon ugradnje toplotne pumpe imate pravo na određeni povraćaj sredstava. Pri tom LG toplotna pumpa je ona koja se veoma često traži preko ove kreditne linije, svi modeli su prijavljeni i bilo koje pravno ili fizičko lice može za njih da aplicira.

  • Kada govorimo konkretno o uštedama kada je reč o potrošnji struje, ali i smanjenju emisije CO2, kakvi se parametri postižu?

- Toplotne pumpe su izuzetno štedljivi uređaji koji spadaju u grupu uređaja koji za rad koriste obnovljive izvore energije i minimalno opterećuju životnu sredinu. Što se tiče potrošnje energije, ovi uređaji za svoj rad koriste energiju okolnog vazduha i jedan mali deo iz kompresora. Konkretno, za potrošače to znači da na jedan kilovat uložene električne energije dobijamo u proseku oko 4 kilovata toplotne energije. Lako se izračuna ušteda.

Kada je reč o zagađenju, u odnosu na lož ulje, gas, kotlove na čvrsto gorivo i slična goriva koji emituju određene gasove, toplotne pumpe ne emituju štetne gasove a i sami freoni nakon što se pumpa rashoduje su isto ekološki prihvatljivi.

  • Koliko je servis uopšte važan, šta kada se desi kvar, kako se održavaju?

- Tehnika je u pitanju, a i najbolji tehnički uređaj može da se pokvari. Ne mora to da bude ni uređaj već komponente koje su s njim povezane. Dobro je imati dobro razvijenu servisnu mrežu i da serviseri budu stalno dostupni.

Dodatno, toplotna pumpa ne zahteva posebno održavanje. Preporučuje se provera rada uređaja jednom u godinu dana, odnosno da se proveri da li su svi parametri podešeni kako treba, da li radi po maksimalno štedljivom principu.

Uređaji su takvi da rade automatski, a možete i preko telefona da ih podešavate i programirate.

  • Da li postoje preduslovi ugradnje, i kakvi su troškovi za krajnje korisnike

- Još uvek postoje određeni preduslovi. Na primer, stariji sistemi za malim radijatorima, sa kotlovima na gas, na čvrsto gorivo, ne mogu ad hok da se prebace na nove sisteme zato što je potrebna temperatura polaza kod starih sistema 75 stepeni, a pumpe daju 65. Mogu da obradujem i takve korisnike - očekuje se da će ove godine stići pumpe koje daju 75 stepeni i koje su kompatabilne sa starim sistemima.

LG Foto: Ustupljene fotografije
  • Kako geopolitička situacija utiče u smislu logistike i nabavke sirovina i delova, da li vidite izazove u narednom periodu?

- Veći problem je izbio početkom prošle godine, ne samo za LG, nego generalno. Skočile su cene transporta višestruko, bilo je teško naći kontejnere, i tada smo imali duži period izazova. Srećom, naši partneri su imali veće lagere i krajem prošle godine, to se nivelisalo. Sada je cena transportna niska, tako da ne očekujemo u narednom periodu neke veće probleme.

  • U Evropi su u toku promene zakona o uređajima i uopšte zaštiti potrošača, kako gledate na te promene koje se pre svega tiču garancije, oznaka energetske efikasnosti?

- Kompanija LG mora da prati sve evropske regulative. Kupci u Srbiji mogu da računaju na to da svi uređaji ispunjavaju standarde za energetsku efikasnost i energetske razrede.

Što se tiče buke, naročito sada u gradskim sredinama, kada je reč o ovakvim uređajima, sve ide u korak s vremenom ali i ispred. Primera radi, već sada implementiramo odredbe zakona koji će da se usvoji 2025 godine u EU. Već sada imamo uređaj koji je spreman za to.

  • Koliko je teško ići u korak s konkurencijom, potrošači su danas više informisani i više prate kretanja?

- Koliko je teško, toliko je i lako. Ono što nas razdvaja od drugih je to što LG Electronics ne prati trendove, nego ih stvara. Iz naše kompanije na mesečnom nivou izađe na desetine patenata, iza kojih stoji čitava armija inženjera.

Potrošači su naša najveća inspiracija, pa stalno razmišljamo kako da dodatno unapredimo naše korisničke usluge i servise, kako da budemo pedantniji, precizniji i efikasniji.

Naša globalna i lokalna misija je ista - da kroz inovativne uređaje, učinimo da svakodnevica miliona ljudi bude lepša, praktičnija i ekonomičnija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor mile

    26. april 2023 | 08:21

    To je super stvar ja ju imam već 20g na drva radi. Ma celu kuću grejem

  • Shandor

    28. april 2023 | 05:55

    U evropi bila trazena, dok nisu navukli sve lakoverne. U pocetlu placali tvoju struju iz solarnih panela, sad kad su digli cene struje u nebesa, tvoji kilovati ostali na nivou od pre 10 god, pa dok platis porez za prodatu i kupljenu struju... resenje baterije da punis bar kola, a i to ti obracunavaju i naplacuju ono sto tvoji paneli naprave, tako da sa panelima baterijama klimama i autom investicija preko 60h€

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>