• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maroko nema ni naftu ni gas, ali veruje da ima rešenje za evropsku energetsku krizu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Ukrajini je podstakao evropske političare da pojačaju svoje napore u borbi protiv klimatskih promena primenom novih izvora čiste energije

  • 0
Solarni paneli, čista energija Foto: Tanjug/AP/Rick Bowmer

Maroko ima velike ambicije da izvozi električnu energiju koju proizvode solarne i vetroelektrane u Evropu, ali da li bi trebalo da daje prednost takvoj obnovljivoj energiji za svoje domaće tržište?

- Resursi koje ovde imamo mogli bi da budu jedan od velikih, velikih odgovora na evropsku potražnju za energentima -kaže marokanski energetski preduzetnik Mundir Zniber.

- Mislim da Maroko predstavlja najbolju priliku da se evropski kontinent udalji od zavisnosti koju danas ima od ruskog gasa - kaže on.

Zniber je proveo proteklih 15 godina gradeći svoju kompaniju, Gaia Energy, u jednog od lidera u proizvodnji obnovljive energije u svojoj zemlji.

- Maroko ima zaista najbolje solarne i resursa vetra na svetu. Nemamo naftu, nemamo prirodni gas, ali imamo potencijal koji je prosto neverovatan - kaže on.

Rat u Ukrajini je podstakao evropske političare da pojačaju svoje napore u borbi protiv klimatskih promena primenom novih izvora čiste energije. Maroko se nada da će biti deo ovog rešenja, piše BBC.

Ova država nalazi se na pragu Evrope i ima ambiciozne planove da do 2030. godine proizvede 52 odsto svoje električne energije iz obnovljivih izvora. Nadaju se da će veliki deo ove struje biti izvezen u Evropu.

Ali da bi do toga došlo, moraju da izgrade još solarnih i vetro-elektrana. Trenutno ova severnoafrička nacija od 39 miliona ljudi zavisi od uvoza za 90 odsto svojih energetskih potreba, a najveći deo energije trenutno stiže iz fosilnih goriva.

U 2021. godini, oko 80,5 odsto proizvodnje električne energije u Maroku dolazilo je od sagorevanja uglja, gasa i nafte. Nasuprot tome, samo 12,4 odsto dolazi od energije vetra, a 4,4 odsto od solarne energije.

Međutim, Maroko već ostvaruje izvestan napredak u jačanju proizvodnje obnovljive energije zahvaljujući projektima kao što je ogroman solarni kompleks Noor-Ouarzazate. Sa otvaranjem prve faze 2016. godine, ovo je sada najveća solarna elektrana na svetu.

Takvi objekti koriste ogledala da reflektuju i koncentrišu sunčevu svetlost na "prijemnike" centralnog tornja. Oni sadrže tečnost koja se zagreva sunčevom svetlošću, stvarajući paru koja vrti turbine da bi proizvela električnu energiju. U Noor-Ouarzazate-u ogledala se sada prostiru na 3.000 hektara.

Zniber kaže da privatne marokanske firme poput njegove sada planiraju da izvoze u Evropu električnu energiju iz sunca i vetra, kao i zeleni vodonik - vodonik koji je stvoren obnovljivom energijom.

On dodaje da Gaia Energi razvija vetroelektrane i solarne sisteme koji bi mogli da zadovolje do 4 odsto potreba Nemačke i Italije za električnom energijom.

- A što se tiče zelenog vodonika, imamo šest projekata koje naša kompanija razvija i koji bi mogli da odgovore na 25 odsto potreba EU - kaže on.

U međuvremenu, britanski energetski start-up Kslinks planira da izgradi podmorski električni kabl od Maroka do Velike Britanije. Nada se da će marokanska solarna i energija vetra moći da obezbedi 8 odsto potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji do 2030.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>