• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova tehnologija američke korporacije: Proizvodiće ekološko avio-gorivo koje ima samo jednu manu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hanivel tvrdi da gorivo proizvedeno ovim procesom smanjuje emisije ugljen-dioksida za 88 odsto

  • 0
boing, avion Boing / Foto: Pixabay

Američka korporacija Hanivel saopštila je danas da raspolaže novom tehnologijom za proizvodnju avio-goriva koje može da pomogne u smanjenju stope ugljenika.

Pomenuto ekološki održivo avio-gorivo (SAF) će se proizvoditi od zelenog vodonika i emisija ugljen-dioksida koje proizvodi industrija, prenosi Rojters.

Hanivel tvrdi da gorivo proizvedeno ovim procesom smanjuje emisije ugljen-dioksida za 88 odsto u odnosu na tradicionalno avio-gorivo. SAF je dva do četiri puta skuplji od goriva koje se danas masovno koriste u avio-industriji.

- Za pokretanje proizvodnje SAF su danas neophodni podsticaji i zakonska regulativa, a u nekom trenutku će biti potrebna i spremnost putnika da plate više - rekao je zvaničnik Hanivela, Lusijan Boldea.

Hanivel je rekao da je međunarodna kompanija za proizvodnju goriva HIF Global prva koja će koristiti novu tehnologiju. HIF Global planira da do 2030. godine reciklira oko dva miliona tona emisija ugljen-dioksida i proizvede oko 11.000 barela SAF goriva na dan.

(Telegraf Biznis)

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>