• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto je Skandinavija toliko napredna: Fenomenalan "trik" za uštedu novca i energije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U početku su bili skeptični, ali sada vide uštedu

  • 0
burger

Foto: Aleksandar Ilic / Panthermedia / Profimedia

Na vetrovitom krovu "Burger Kinga" u Malmeu, u južnoj Švedskoj, Magad Kalidi pokazuje na veliku metalnu kutiju pričvršćenu za haos stvoren od cevi i žica.

Spolja gledano, to je daleko od inovacije koja privlači pažnju, ali Kalidi, koji je vlasnik franšize američkog lanca restorana brze hrane, kaže da je ovom "metodom" uštedeo ogranku oko 16.000 dolara godišnje kada je reč o računima za grejanje.

Metalna kutija, naime, predstavlja novi oblik opreme za razmenu toplote pod nazivom Lepido, koju je razvio startap iz Malmea - "Enjay".

Startap je uočio prazninu na tržištu obnovljive energije, kada govorimo o isparenjima iz kuhinje, koja nastaju prilikom spremanja hrane, i njihovoj upotrebi u druge svrhe - recimo, za zagrevanje drugih prostorija unutar objekta.

Time se, logično, smanjuje potreba za konvencionalnim grejanjem, piše BBC, i dodaje da se istovremeno smanjuje nivo štetnih emisija.

Iz franšiznog restorana "Burger King"-a u Švedskoj kažu da su u početku bili skeptični, ali da sada vide uštedu i da je povrat ulaganja takođe prilično brz.

"Enjay" je jedna od nekoliko kompanija koje mogu ponuditi profitabilno obnavljanje energije iz kuhinjskih izduvnih gasova. Lepido je postao komercijalno dostupan 2018. godine i od tada je instaliran u oko 25 "Burger King" franšiza širom Švedske, Norveške i Danske, kao i u školskim i hotelskim kuhinjama širom nordijskih zemalja i regiona Beneluksa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>