• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako izgleda budućnost dobijanja energije iz vetra: Masivni zidovi vetroturbina nicaće na moru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Norveška kompanija fokusirana je na razvoj onoga što naziva "plutajuća elektrana na vetar zasnovana na dizajnu sa više turbina

  • 0
Wind power station, vetrenjače za proizvodnju struje Foto: Pixabay

Sa svojom značajnom visinom i oštrim lopaticama, ogromne turbine za vetar su možda najupečatljiviji znak pomeranja sveta ka održivoj budućnosti.

Tokom proteklih nekoliko godina, glavni igrači u ovom sektoru razvili su ogromne nove turbine, pa izgleda da je era "super-velikih" struktura na kopnu i moru odmah iza ugla.

Dok su pojedinačni delovi ovog masivnog kompleta zasnovani na poznatom dizajnu koji uključuje toranj, gondolu i lopatice, neke firme rade na novim idejama koje bi, ako bi bile napravljene, zaista izgledale potpuno drugačije.

Kompanija Wind Catching Sistems je jedna od kompanija koje rade upravo na tome. Osnovana 2017. godine i sa sedištem u neposrednoj blizini norveške prestonice Osla, fokusirana je na razvoj onoga što naziva "plutajuća elektrana na vetar zasnovana na dizajnu sa više turbina".

Sveobuhvatna ideja koja stoji iza sistema "Windcatcher", kao što je poznato, odnosi se na maksimiziranje "generisanja energije iz koncentrisanog područja". Dizajn takođe uključuje sistem zasnovan na liftovima za ugradnju turbina i održavanje.

Ilustracije kako bi Windcatcher izgledao su svakako upečatljive i podsećaju na ogroman zid od rotirajućih lopatica. Izvršni direktor Ole Heghajm rekao je da će "veliki model" imati visinu od 300 metara i širinu od 350 metara.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Sustainability Champions (@sustainabilitychampions)

Dok bi velika verzija Windcatcher-a koristila 126 turbina od 1 megavata, Heggheim je rekao da će planirani pilot model imati "između sedam i 12", a tačan broj će biti odlučen u narednih nekoliko meseci. Nakon pilota, Heggheim je rekao da će njegova firma „najverovatnije napraviti turbinu srednje veličine, pre nego što se upusti u gradnju velike".

Plutajuće morske vetroturbine se razlikuju od vetroturbina sa fiksnim dnom, koje su ukorenjene na morskom dnu.

Jedna od prednosti plutajućih turbina je to što se mogu instalirati u daleko dubljim vodama od onih sa fiksnim dnom, a poslednjih godina velike ekonomije poput SAD postavile su ciljeve za povećanje broja plutajućih vetroelektrana.

Firme kao što je Windatching Systems počinju da privlače neke značajne pristalice dok zemlje i kompanije širom sveta pokušavaju da smanje svoje emisije i postignu nulte ciljeve.

Tokom proteklih nekoliko godina, interakcija između vetroturbina i prirode izazvala je ogromnu količinu diskusija i debata, ponekad predstavljajući prepreke za projekte.

Posebno zabrinjava uticaj na ptice, jer vetroparkovi mogu "naštetiti pticama uznemiravanjem, izmeštanjem, delujući kao barijere, gubitkom staništa i sudarom."

(Telegraf Biznis)

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>