• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znate li šta je sntntn? Mira od toga pravi torbe: Za jednu joj je potrebno 20 dana, a izgledaju svetski

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na ideju da za kreativni rad iskoristi nešto što svako od nas baci, došla je, kako kaže, sasvim slučajno, kako to obično i biva

  • 3
Mira pravi torbe od otvarača sa limenki Foto: Mirjana Luković

Mirjana Luković je medicinski biohemičar, radi u jednoj beogradskoj laboratoriji, ima dvoje dece, a u slobodno vreme pravi torbe od otvarača sa limenki. 

- Završila sam Farmaceutski fakultet, tako da, što se struke tiče, nemam nikakve veze sa umetnošću - počinje ona priču o sebi.

Iako je profesionalno opredeljenje odvelo na neku drugu stranu, oduvek je volela ručni rad, pletenje, heklanje i vez.

- Još kao klinka sam terala baku da me nauči da pletem i heklam i tako sam krenula. U početku sam pravila samo jednostavne stvari, a onda sam sebi zadavala veće izazove i tako napredovala - objašnjava ona.

Na ideju da za kreativni rad iskoristi nešto što svako od nas baci, pre nego što i primetimo da postoji, došla je, kako kaže, sasvim slučajno, kako to obično i biva.

- U tom periodu sam pravila torbe od papira. Da, i to je moguće - kaže ona šaljivo, pa nastavlja: "U potrazi za novim modelima naišla sam na abažur za lampu izrađen od otvarača sa limenki, čiji je pravi naziv sntntn i oduševila se. Onda mi je palo na pamet da bih mogla da napravim torbu od toga i tako je sve krenulo - kaže Mira.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by LiMenka-Handmade bags (@limenka_2020)

Prva torba koju je napravila bila je baš velika.

- Tada sam koristila drugu tehniku za izradu i to je išlo baš sporo, pa sam tu prvu torbu pravila godinu dana, što zbog loše tehnike, što zbog nedostatka materijala. Danas to sve ide brže, ali i dalje treba dosta vremena za izradu jedne torbe, jer se sve radi ručno. Ljudima se baš sviđa ovo što pravim. Oduševljeni su pre svega idejom i činjenicom da se sve ručno ušiva i da za izradu jedne torbe treba od 15 do 20 dana - priča sagovornica Telegraf Biznisa.

Za jednu torbu potreban joj je veliki broj otvarača, pa joj najteži deo nije dužina izrade, nego dolazak do sirovine.

- Jedno udruženje za reciklažu limenki mi je pomagalo, prijatelji mi sakupljaju i donose, a dosta ljudi koji su videli moje proizvode su počeli samoinicijativno da ih sakupljaju i da mi šalju. Interesantno mi je to što od otpada mogu da napravim nešto lepo, korisno i moderno, a sa druge strane mogu da doprinesem zaštiti životne sredine - objašnjava.

Prednost je to što je aluminijum jako postojan materijal i što može da se reciklira beskonačno puta, a da pri tom ne izgubi na kvalitetu.

- Svaka torba je priča za sebe. Ne postoje dve iste. U zavisnosti od broja otvarača i vremenu koje mi je potrebno da napravim torbu formiram i cenu. Radovi se dopadaju i ljudima van granica naše zemlje. Uglavnom torbe poručuju Amerikanci i Nemci, mada nema pravila -kaže ona.

Najveći izazov joj ipak predstavlja žongliranje posla, kreativnog stvaranja i brige o dve devojčice.

- Preko dana smo suprug i ja angažovani oko dece i svih tekućih obaveza, a uveče kada one odu na spavanje počinje moj kreativni rad. Bez suprugove pomoći i podrške u svim sferama života, sve ovo ne bi bilo moguće. Tako u miru i tišini mogu da se posvetim stvaranju novih modela, različitih oblika, boja i veličina. Volim izazove i za izradu svake torbe sam maksimalno posvećena od početka do kraja - objašnjava.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li su i kako povezane astrologija i psihologija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alek

    1. jun 2023 | 11:25

    Vrh! Prelepo!

  • Кастор

    1. jun 2023 | 09:49

    Оригинално и креативно. Више оваквих текстова!

  • Vera

    27. jul 2023 | 23:13

    Ma, svaka cast, koleginice! Lutko, pa ti si genije! E, o ovakvim osobama nam pisite, novinari: mlade, pametne, vredne, sposobne, obrazovane, i dobre domacice i majke i supruge...i jos lepe i doterane...a ne o glupim starletama i lenjim, prepotentnim influenserkama!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>