• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klima uređaji stvaraju čak 4 puta više štetnih gasova od avio-industrije: A bez njih leti ne možemo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otprilike 10 klima uređaja će se prodavati svake sekunde od sad pa do 2050. godine

  • 1
Klima uređaj Foto: Shutterstock

"Nije do temperature, već do vlažnosti vazduha", obično je rečenica koju najviše puta čujete u svom okruženju kada dođu letnji dani.

Za ljude, izreka je tačna: to je vlaga koja "visoke" temperature dovodi do ivice "neizdrživih".

Ali to se takođe odnosi i na: klima uređaje.

Dobro je poznato da mnogi klima uređaji jedu struju. Tačnije, klimatizacija generiše oko 4 odsto globalne emisije štetnih gasova, dva puta više nego cela avio-industrija.

Ali ono što mnogi ljudi ne shvataju je da većina klima uređaja koristi enormnu količinu energije usmerenu samo ka uklanjanju vlage iz vazduha.

Uklanjanje vlage je ključno za ljudsko zdravlje i udobnost, ali grupa stručnjaka upozorava da trenutne generacije klima uređaja nisu spremne za vrelu i vlažnu budućnost.

- Klimatizacija ima tendeciju da preterano rashladi prostoriju kako bi izvukla vlažnost iz vaduha. Odnosno koriste više energije nego što treba - priča direktorka globalnog programa za efikasno hlađenje Nihar Shah za The Washington Post.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, otprilike 10 klima uređaja će se prodavati svake sekunde od sad pa do 2050. godine.

Očekuje se da će Indija i Kina zajedno kupiti milijarde klima uređaja u naredenih nekoliko decenija, dok stanovnici pokušavaju da se zaštite od sve viših temperatura.

- Potražnja za hlađenjem će eksplodirati - rekao je Ankit Kalanki, menadžer za zgrade bez ugljenika u RMI.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija pretrpela zbog klimatskih promena štetu od 7 milijardi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>