• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika Britanija razvija solarnu energiju u svemiru: Obezbeđivali bi četvrtinu potrebne struje

Vreme čitanja: oko 1 min.

To bi moglo stvoriti industriju vrednu više milijardi funti i do 143.000 radnih mesta širom zemlje

  • 6
NASA, satelit Resi Foto: Tanjug/AP

Britanski inovatori dobiće 4,3 miliona funti za razvoj solarne energije u svemiru javlja Guardian.

Tehnologija, koja prikuplja energiju od Sunca koristeći satelitski panel i šalje je ka Zemlji, ima ogroman potencijal da ojača energetsku bezbednost Velike Britanije, rekao je britanski sekretar za energetsku bezbednost Grant Šaps.

Iako ideja o izgradnji komercijalne elektrane u svemiru može zvučati nategnuto, svemirska industrija je dugo bila na čelu razvoja solarne energije.

Zaista, potreba za napajanjem satelita bila je ključni pokretač u povećanju efikasnosti solarnih panela koji proizvode električnu energiju za domove i preduzeća.

Među primaocima sredstava su: Univerzitet Kembridž, koji razvija ultra-lake solarne panele koji mogu da izdrže visoke nivoe radijacije u svemiru, kao i Univerzitet Kvin Mari u Londonu, koji razvija bežični sistem koji omogućava da se solarna energija iz svemira bezbedno prenosi na Zemlju.

Ovog meseca, naučnici na Kalifornijskom institutu za tehnologiju trvdili su da su uspešno preneli solarnu energiju na Zemlju iz svemira po prvi put, koristeći prototip svemirske letelice pod nazivom Maple koja je lansirana u orbitu u januaru.

Nezavisna studija koju je naručila vlada Velike Britanije 2021. godine otkrila je da bi solarna energija iz svemira mogla da proizvede do 10 GV električne energije godišnje – četvrtinu potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji – do 2050.

Odeljenje za energetsku sigurnost i Net Zero tvrdi da bi to moglo stvoriti industriju vrednu više milijardi funti i do 143.000 radnih mesta širom zemlje.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    17. jun 2023 | 10:57

    Samo da obezbede dugačke dalekovode.

  • Перагеније

    17. jun 2023 | 10:49

    Хохо, баш ће да се угреју...

  • O cem se radi

    17. jun 2023 | 12:03

    10GV ??? Sta je pisac podrazumevao. Deder objasni i nama sto ne znamo. Je li rec o voltima ili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>