• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski ministar životne sredine podneo ostavku: Optužio Sunaka da je "nezainteresovan" za ekologiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Goldsmit je objavio dugačko pismo o ostavci u kojem je detaljno naveo svoje razočaranje premijerom jer je izazvao "paralizu" životne sredine

  • 0
Zac Goldsmith Foto: Tanjug/AP

Britanski ministar životne sredine Zak Goldsmit danas je podneo ostavku, poručivši da je premijer Riši Sunak "nezainteresovan" za ekologiju prenosi Guardian.

Konzervativni kolega i bivši poslanik objavio je dugačko pismo o ostavci u kojem je detaljno naveo svoje razočaranje premijerom jer je izazvao "paralizu" životne sredine u Vajtholu i odlučio da prisustvuje zabavi medijskog barona, a ne međunarodnom ekološkom forumu.

Goldsmitove optužbe verovatno neće biti od pomoći Sunaku uoči izbora, a očekuje se da će opozicione stranke naglasiti neuspeh vlade da učini dovoljno u klimatskim vanrednim situacijama, dobrobiti životinja i ispuštanju otpadnih voda.

Ed Miliband, sekretar za energiju u senci, nazvao je Goldsmitov odlazak "razornom optužnicom protiv Rišija Sunaka i cele njegove vlade o klimi i prirodi".

Goldsmit je u svojom pismu, koji je objavio na Tviteru, naveo da je biti ministar životne sredine bilo "uzbuljivo iskustvo" i pohvalio je napredak koji je Velika Britanija postigla kada je reč o borbi protiv klimatskih promena na međunarodnom nivou, pogotovo kada je njegov bliski kolega Boris Džonson bio u Dauning stritu.

Obraćajući se direktno Sunaku, torijevski kolega je rekao:

"Premijeru, pošto sam mogao da uradim toliko toga ranije, borio sam se čak i da zadržim liniju poslednjih meseci. Nije problem u tome što je vlada neprijateljski raspoložena prema okruženju, nego što ste vi, naš premijer, jednostavno nezainteresovani. Taj signal, ili njegov nedostatak, procurio je kroz Vajthol i izazvao neku vrstu paralize".

- Apatija ove vlade pred najvećim izazovom sa kojim smo se suočili čini neodrživim nastavak moje sadašnje uloge - dodao je.

Goldsmit takođe tvrdi da je Velika Britanija "vidljivo sišla sa svetske scene i povukla svoje vođstvo u oblasti klime i prirode".

Naime, bivši ministar odlučio je da podnese ostavku nakon što je Sunakova vlada ukinula zakon o čuvanju životinja nakon pritiska lovačkog lobija, koji je bio zabrinut da će lovački psi biti pogođeni merama iz zakona o dobrobiti životinja.

Zakon bi razbio uzgoj štenaca, kao i držanje primata kao kućnih ljubimaca i zabranio živi izvoz domaćih životinja.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>