• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nude ekološku "kremaciju u vodi": Britanci uvode nov način odlaganja posmrtnih ostataka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borac protiv aparthejda, nadbiskup Dezmond Tutu odabrao je ovaj proces za svoju sahranu u Južnoj Africi

  • 0
Urna, sahrana, kremacija, kremiranje pokojnika Foto: Shutterstock

Kompanija Co-op Funeralcare Proces, uvodi u Veliku Britaniju nov način upravljanja posmrtnim ostacima, poznat kao resomacija. Ovo "kremiranje u vodi" koristi mešavinu kalijum-hidroksida i vode da "razbije" ljudske ostatke, a održivija je opcija od klasičnog kremiranja ili sahranjivanja.

Za ovaj proces potrebno je četiri sata, a tokom njega kosti ne nestaju, već se kao prah vraćaju voljenima na sličan način kao pepeo, u urni.

Resomacija se već koristi u Kanadi, Južnoj Africi i mnogim američkim državama.

To će biti prvi alternativni način odlaganja tela u Velikoj Britaniji od uvođenja Zakona o kremaciji 1902. godine - a Co-op Funeralcare će biti prvi koji će ga ponuditi, počevši od kasnije ove godine.

Britanska kompanija "Resomation2, koja isporučuje opremu, tvrdi da ovaj proces proizvodi trećinu manje gasova staklene bašte od kremacije i koristi sedminu energije.

Prema rečima osnivača kompanije Sendija Salivana, tečnost koja se koristi za rezomaciju se "bezbedno vraća u ciklus vode bez ikakvih tragova DNK".

Borac protiv aparthejda, nadbiskup Dezmond Tutu odabrao je ovaj proces za svoju sahranu u Južnoj Africi - umro je krajem 2021.

Gil Stjuart, generalni direktor Co-op Funeralcare, rekao je da "zemljište za sahrane ponestaje" i da bi resomacija mogla pomoći industriji da "poboljša svoje ciljeve smanjenja ugljenika i da odgovori na izazove koje nosi rastuća populacija".

Izvođač pogreba predviđa da će troškovi restauracije biti slični onima kod tradicionalne kremacije.

U početku će se restauracija nuditi samo na određenim lokacijama, koje tek treba da budu objavljene, sa namerom da se proširi širom Velike Britanije, saopštio je pogrebni lanac.

(Telegraf Biznis)

Video: Godišnje "sahranimo" 50 miliona evra na smetlišta i deponije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>