• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pakistan sklopio saradnju sa Kinom: Grade novu nuklearnu elektranu vrednu 3,5 milijardi dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva nuklearna elektrana u Pakistanu trenutno proizvodi samo 8 odsto električne energije

  • 0
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Pakistanski premijer Šehabaz Šarif pokrenuo je juče konstrukciju kineskog projekta nuklearne energije od 1.200 megavati, koji će biti izgrađen po ceni od 3,5 milijardi dolara, u sklopu vladinih napora da napravi što više čiste energije, preneo je AP.

Ceremonija, kojom je označen početak projekta, došla je manje od mesec dana nakon što je Pakistan potpisao sporazum sa Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom za inostranstvo, da se napravi Hualong 1 reaktor, nuklearni reaktor treće generacije, koji se smatra bezbednim zbog najnovijih sigurnosnih funkcija.

AP navodi da su Pakistan i Kina stari saveznici, a odnosi Islamabada sa Pekingom su tako bliski da pakistansko liderstvo zove Kineze njihovom "gvozdenom braćom".

Kina, takođe, gradi puteve, mostove i elektrane, kako bi povezala svoj krajnji zapad sa lukom Gvadar na Indijskom okeanu, koju je takođe izgradila Kina.

Nuklearna elektrana nazvana Čašma 5 biće napravljena na mestu pored reke Indus u Mjanvali, u okrugu na istoku pokrajine Pandžab.

Prva nuklearna elektrana u Pakistanu trenutno proizvodi samo 8 odsto električne energije, a planira da poveća taj broj na 20 odsto do 2030. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>