• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluja uništila solarne panele na fabrici u Inđiji: Stručnjak pojašnjava šta je moglo da krene po zlu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nije prvi put da su se solarni paneli našli na udaru snažnih vremenskih neprilika

  • 3
solarni paneli, uništeni, agromarket, inđija Foto: Privatna arhiva

Jedna kompanija iz Inđije pretrpela je veliku materijalnu štetu usled jučerašnje oluje, koja je u večernjim časovima stigla u našu zemlju, iz Slovenije i Hrvatske.

Snažan vetar gotovo je u potpunosti uništio solarne panele koji su se nalazili na krovu fabrike, a mnoge je odvalio, te su završili u dvorištu kompanije i na obližnjoj livadi.

Ovo nije prvi put da su se solarni paneli našli na udaru snažnih vremenskih neprilika, te smo pitali stručnjaka na šta treba obratiti pažnju da bi se ovakve situacije svele na minimum.

- Trebalo bi da stručna lica rade projekte statike, opterećenja i povezivanja. Takođe, potrebno je koristiti kvalitetnu opremu. Do ovakvih situacija najčešće dolazi zbog neznanja u postavljanju i loše vođenih projekata - rekao je za Telegraf Biznis Vladan Komatović ispred kompanije Green Energy 360.

Činjenica jeste da su u poslednje vreme svi počeli da se bave tim poslom. Na prvi pogled sve deluje jednostavno - samo se postave paneli. Međutim, kako objašnjava naš sagovornik, retko ko vidi inženjerski rad u pozadini svakog projekta koji je suština.

U želji da se prođe što jeftinije, ide se ka rešenju "to radi, neće biti tako velikog snega, vetra" i zaboravlja se da je to investicija na period od 30 godina.

Podsetimo, nevreme je juče pogodilo Srbiju u 20 časova, a u njemu je povređena jedna devojčica iz Novog Sada i 12 ljudi iz Niša.

Pričinjena je velika materijalna šteta u selima, ali srećom za sada poljoprivrednici nisu prijavljivali štetu na usevima.

(M.P.)

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy.Ch

    20. jul 2023 | 20:11

    Koliko su paneli bili dobro pričvršćeni je pitanje,kao i podloga za koju su pričvršćeni,srpski način gradnje.

  • milan

    21. jul 2023 | 21:19

    neka nam.strucnjak kaze.da li je on ili ko je radio tu elektranu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>