• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena uranijuma blago porasla nakon puča u Nigeru: Da li je ovo uvertira pred dalja poskupljenja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapadnoafrička zemlja je bila drugi najveći dobavljač prirodnog uranijuma za EU prošle godine

  • 0
uranijum Foto: Pixabay

Cena uranijuma je tek neznatno porasla od vojnog udara u Nigeru prošle nedelje, pošto su rudarske operacije nastavljene u sedmom najvećem svetskom proizvođaču radioaktivnog metala, ali je konsultantska kuća rekla da bi cene mogle da porastu u narednim nedeljama.

Promptna cena uranijuma, koji se naširoko koristi za nuklearnu energiju i lečenje raka, porasla je juče na 56,25 dolara po kilogramu sa 56,15 dolara nedelju dana ranije, saopštila je danas firma za istraživanje tržišta i konsultantska kuća UkC.

Francuska kompanija za nuklearna goriva Orano, koja upravlja rudnicima uranijuma u ​​zapadnoafričkoj zemlji, saopštila je prošle nedelje da su njene aktivnosti u toku uprkos puču javlja Rojters.

Orano je u utorak ponovio da se operativne aktivnosti nastavljaju uprkos planovima Francuske da evakuiše svoje građane, rekavši da su 99 odsto njenog osoblja u zemlji, državljani Nigera.

Promptna cena je takođe malo promenjena jer Orano prodaje uranijum po dugoročnim ugovorima, a letnji meseci su spori na spot tržištu, rekao je Džonatan Hinze, predsednik UkC-a.

- Događaju poput ovog moglo bi biti potrebno malo više vremena da prodre u psihologiju tržišta. I dalje bismo mogli da vidimo veće uticaje u narednim danima i nedeljama - dodaje.

Nuklearna agencija Evropske unije Euratom saopštila je u utorak da ne vidi neposredan rizik za proizvodnju nuklearne energije u Evropi, ako bi Niger smanjio isporuke uranijuma, budući da komunalna preduzeća u bloku imaju dovoljno zaliha za tri godine.

Niger je bio drugi najveći dobavljač prirodnog uranijuma za EU prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>