• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stupila na snagu zabrana sijalica sa žarnom niti: Benefit za potrošače i životnu sredinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trebalo bi da uštede skoro 3 milijarde dolara na godišnjim računima za komunalne usluge

  • 0
Struja sijalica štednja struje Foto: Shutterstock

Zabrana sijalica sa žarnom niti stupila je na snagu juče u Americi, više od deceniju i po, nakon što je ovo pravilo prvi put predloženo u nameri da se promoviše energetska efikasnost javlja Fox Business.

Pravilo zahteva da sijalice moraju da emituju najmanje 45 lumena po vatu (lumen je mera za osvetljenje). Takođe zabranjuje proizvodnju i prodaju neusaglašenih sijalica, ali ne i njihovu upotrebu, tako da potrošači mogu da ih koriste ukoliko ih već poseduju.

Međutim, pravilo ima izuzetke, dozvoljavajući dalju proizvodnju i prodaju žarulja, ako se koriste u stvarima kao što su kućni aparati ili određene vrste lampi.

- Industrija osvetljenja već prihvata energetski efikasnije proizvode, a ova mera će ubrzati napredak u isporuci najboljih proizoda američkim potrošačima i izgradiće bolju i svetliju budućnost - rekla je prošle godine sekretarka za energetiku Dženifer Granholm.

Američki potrošači trebalo bi da uštede skoro 3 milijarde dolara na godišnjim računima za komunalne usluge zbog novog pravila i predviđa se da će smanjiti emisije ugljenika za 222 miliona metričkih tona u narednih 30 godina – iznos koji je ekvivalentan emisije koje generiše 28 miliona domova za godinu dana.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>