• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pluća sveta" svake godine ostaju bez hiljada kvadratnih kilometara šuma: I dalje nema rešenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zajedničkoj izjavi, nazvanoj Belemska deklaracija, navodi se da će novi savez imati za cilj da spreči da prašuma Amazonije dostigne "tačku bez povratka"

  • 1
Amazonija, krčenje šume Amazonija, krčenje šume / Foto: Tanjug/AP

Osam zemalja koje dele Amazonski basen nije postiglo zajednički dogovor, na sastanku u Brazilu, vezano za to da se okonča krčenje prašume.

Predstavnici osam zemalja sastali su se u brazilskom gradu Belem, na dvodnevnom samitu o tom pitanju, prvom takvom skupu za 14 godina.

U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena u utorak, dogovoren je Savez za borbu protiv krčenja prašuma, ali je svakoj zemlji ostavljeno pravo da sledi svoje ciljeve očuvanja šuma, objavio je BBC.

U zajedničkoj izjavi, nazvanoj Belemska deklaracija, navodi se da će novi savez imati za cilj da spreči da prašuma Amazonije dostigne "tačku bez povratka".

Očuvanje Amazonije je ključni deo napora u borbi protiv klimatskih promena, navodi se.

Uoči samita, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je na usvajanje zajedničkog cilja da se okonča krčenja šuma do 2030. godine, što je strategija koju je brazilska vlada već usvojila.

Oko 60 odsto Amazonije, najveće prašume na svetu, pripada Brazilu. Ostale zemlje koje su učestvovale na skupu su Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venecuela.

U uvodnom govoru u utorak, Lula je istakao da je klimatska kriza ozbiljno pogoršana i da je zbog toga potrebno "hitno jedinstveno delovanje svih zemalja".

Skup u Belemu smatra se pripremom za konferenciju UN o klimatskim promenama koja će biti održana 2025. godine, takođe u Belemu.

Inače, krčenje šuma u ​​Brazilu je značajno smanjeno otkako je Lula preuzeo predsedničku funkciju od prethodnika Žaira Bolsonara, ali hiljade kvadratnih kilometara šuma i dalje se gube svake godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odosmo u 3 lepe

    9. avgust 2023 | 10:42

    A ovamo se kao bore protiv klimatskih promena. E jesmo ovce i glupaci kada vidimo sta se desava a cutimo( launi virusi,super celije,harpovi,vestacko meso,pomor svinja a posle ce biti i krava i zivine...) ODE OVA PLANETA DODJAVOLA ZBOG LUDIH LJUDI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>