• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opasna supstanca pronađena u papirnim slamčicama koje svi koristimo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno je da papirne slamke sadrže dugotrajne i potencijalno toksične hemikalije

  • 1
Slamčice papirne ekološke Foto: Shutterstock

Papirne slamke sadrže potencijalno toksične hemikalije koje mogu predstavljati rizik za ljude, divlje životinje i životnu sredinu, pokazalo je novo istraživanje.

One sadrže, kako se navodi PFAS, a u pitanju su materijali perfluoroalkil i polifluoroalkil, iliti hemijske supstance koje se masovno koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom sveta, još od 1950-ih godina prošlog veka.

Opasne suspstance otkrivene su u većini testiranih papirnih i bambusovih slamki, a one su naširoko korišćene zbog izbegavanja plastičnih slamki u Velikoj Britaniji i Evropi poslednjih godina.

Revolucionarna evropska studija analizirala je slamke napravljene od niza materijala iz prodavnica i restorana brze hrane i otkrila da 18 od 20 marki papirnih slamki sadrže PFAS, sa manjom učestalošću detekcije u plastičnim i staklenim verzijama.

Upozorili su da se hemikalije mogu akumulirati u telu tokom mnogo godina.

Hemikalije su povezane sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući slabiji odgovor na vakcine, manju težinu fetusa, bolest štitne žlezde, povećan nivo holesterola, oštećenje jetre, rak bubrega i rak testisa.

Prisustvo PFAS-a u većini papirnih slamki se nali zbog toga što su se koristile kao vodooptorni premaz, u nekim slučajevima, dodali su istraživači.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>