• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narandža bez bacanja kore i ostalo voće iz laboratorije: Da li je to budućnost? Istraživanje počelo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program ima za cilj uzgoj voćnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore pomorandže

  • 2
Pomorandža, kora Foto: Shutterstock

Suočeni sa sve većom zabrinutošću za bezbednost hrane zbog klimatskih promena, naučnici na Novom Zelandu pokušavaju da uzgajaju voćno tkivo u laboratorijama.

Dok je rad na mesu, uzgojenom u laboratoriji, dospeo na naslovnice poslednjih godina, o ovoj sličnoj proizvodnji se manje govori.

Sada, međutim, naučnici u kompaniji "Plant & Food Research", u južnom gradu Krajstčerč, imaju za cilj da to promene uzgojem voćnog tkiva iz biljnih ćelija, za koje se nadaju da će jednog dana imati ukus, miris i osećaj kao pravo voće.

Nadaju se da će aktuelni program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u toj zemlji.

- Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva - rekao je dr Ben Šon, vodeći naučnik za program "Food by Design", koji podržava vlada.

Ali, navodi dalje, gledajući u budućnost - u svetu dolazi mnogo promena sa rastom stanovništva, sve većom urbanizacijom i klimatskim promenama.

Program ima za cilj uzgoj voćnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore pomorandže. Pružanje samo voćnog tkiva potrošačima, pomoći će u smanjenju bacanja hrane, rekao je Šon.

- Hrana uzgojena u laboratoriji mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvek u vrlo ranoj fazi razvoja - kaže dr Ali Rašidinedžad, viši naučnik za hranu na Univerzitetu Massey u Oklandu.

Pošto je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno nov koncept, kada se razvije, moraće da dokaže svoju bezbednost regulatornim telima - verovatno kroz skupa i duga klinička ispitivanja.

- Prevazilaženje takvih prepreka može potrajati godinama, ako ne i decenijama - kaže on.

Potrošači će, takođe, morati da prihvate ovu praksu; starije generacije bi mogle biti neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da probaju novu hranu, ako ona nudi zdravstvene prednosti, dok ujedno smanjuje štetni uticaj na životnu sredinu, piše Gardijan.

"Plant & Food Research" program istraživanja hrane, koji je počeo pre 18 meseci, fokusira se na ćelije borovnice, jabuke, trešnje, breskve, nektarine i grožđa, ali ostaje da se vidi da li će krajnji proizvod uopšte biti ukusan i dostupan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    7. septembar 2023 | 15:26

    U budućnosti dobićemo jednu pilulu za doručak jednu za ručak i jednu za večeru. Doduše razlikovaće se po boji da nebi umesto doručka uzeli ručak ili večeru

  • Nikolas

    7. septembar 2023 | 16:02

    MOJA JE SRECA STO JA TU BUDUCNOST NECU DOZIVETI !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>